新會員登記
搜索
查看: 3176|回復: 30

[分享] 我尋晚發夢突然有個構思...

我尋晚發夢突然有個構思...係自己做左個獨一無二既崇笛佛牌

咁今日起左身自己再諗諗是否可行 , 最終決定 , 即刻搵相熟雕刻師父幫手

因我本身鐘意d較稀有既料,所以材質會用上虎骨料 , 正面雕上祟笛佛 , 雖然沒有開光 , 但是背後我打算用上手上龍婆炎既檳榔珠壓平佢,再放點奇楠,檀香,沉香等,令到有天然香味, 再連埋檳榔珠附上既龍婆炎既法相圖

呢個就係我終極計劃 , 獨一無二 , 我已經叫左雕刻師父全程幫我拍圖 , 到時候就跟大家再分享
大膽。創新。夠沙膽
等你呀!師兄
kkk 發表於 7-12-2014 17:24
大膽。創新。夠沙膽

希望出來成品,同我預期差不多啦 !!
神奇,頂級,超卓!你真的會去制作?
jack888 發表於 7-12-2014 18:07
神奇,頂級,超卓!你真的會去制作?

真係嫁...我決定左要做既,就會立即做,

已經選好合尺寸的股骨料  , 已經同雕刻師父溝通好, 比左參考圖片佢照做

師父話係好大膽既嚐試 , 因為這題材佢從未做過...哈哈

全個過程,我已經叫左師父幫我影相,到時候成品出來再分享初步成果

回來後再自己diy背面既野 , 好期待 !!  
請問師兄邊度搵到虎骨呢?
等你分享過程
chanwaiman 發表於 7-12-2014 18:55
請問師兄邊度搵到虎骨呢?

呢D都係唔公開得既渠道......

因我自己都好鐘意用骨,象牙,等其他珍稀物品雕刻既野...所以圍內圈子可以做到

多謝師兄 , 你記得我嗎 ?  跟你請龍婆托的師弟