新會員登記
搜索
查看: 1961|回復: 15

[分享] Wat Bangkudithong

第一次去Wat Bangkudithong 拜訪龍婆浸蘭師傅,當日出發前司機大哥幫忙打電話問師傅係唔係度,廟師兄話師傅係度不過等陣要出去,司機大哥就同我講可能去到都未必見到師傅和廟內都無咩牌請問我仲去唔去,我話唔緊要隨緣咁就上車出發.到廟第一件事唔係上香禮拜就走去請牌[做錯晒下次唔會],見到真係無咩牌請,四面神同自身牌就一面都無,仲諗住請2552四面神自身銅牌,有D失望叫司機大哥幫忙問,點知小師傅唔知係邊3面2552四面神自身鉛牌同6面2556大法會四面神牌出黎.唔駛講即刻面2552四面神自身鉛牌,依個時候司機大哥走過黎話龍婆浸蘭師傅出黎,我就即刻比恭金走去拜見師傅,師傅真係好忙又要簽文件又要趕住出去,不過師傅好好人,佢唔止幫我加持仲有手寫符,見過善信先出去.之後我先上香禮拜多謝今日見過龍婆浸蘭師傅同請到想請既牌同司機大哥既幫忙. rps20141108_222124.jpg rps20141108_222920.jpg rps20141108_222320.jpg rps20141108_223244.jpg rps20141108_223052.jpg rps20141109_181152.jpg rps20141109_181107.jpg

評分

查看全部評分

龍婆浸蘭...我喜歡{:6_327:}
師兄真係好幸運,恭喜恭喜
我也很喜歡龍婆浸蘭,師兄能親身見到師傅真是開心的事。
另外想提一下,在進入寺廟前,請先拜拜寺內那兩尊黑白色的佛祖哦。
咦,寺廟無今年很紅的三期四面神小立尊請呀 {:6_305:}
pump 發表於 9-11-2014 20:49
龍婆浸蘭...我喜歡

我都好喜歡所以點都要黎一次
tim1207 發表於 9-11-2014 21:13
師兄真係好幸運,恭喜恭喜

多謝師兄,今次真係好幸運想請既牌都請到
小馬 發表於 9-11-2014 21:22
我也很喜歡龍婆浸蘭,師兄能親身見到師傅真是開心的事。
另外想提一下,在進入寺廟前,請先拜拜寺內那兩尊 ...

多謝師兄提醒,其實係有拜,不過係事後下次唔會
小小牛 發表於 9-11-2014 21:27
咦,寺廟無今年很紅的三期四面神小立尊請呀

師兄我就唔覺眼如果有我都會請一尊

評分

查看全部評分

我上兩個月都去咗探望師傅