新會員登記
搜索
樓主: 懵懂熊

[求教] 纯手工制作的猴“令”是不是较少或无人造假?

現在哩個世界上有人o既地方就實有做假可能(有無必要及需求做假),蝶牌就係一個好例子,一個人一對手,和尚都係得一對,做得幾多喎!!係咪親制手造哩個我覺得唔係最重要吧!!,外間自古近今好多牌都唔係親制架啦,徒弟做都唔係問題,最緊要師傅(當然本身師傅要有一定修為及德行)係咪用心開光加持,如果個師傅本身有料到....求其係地拿粒石仔開光都已經係聖物啦!!

評分

查看全部評分

pump 發表於 12-11-2014 11:17
現在哩個世界上有人o既地方就實有做假可能(有無必要及需求做假),蝶牌就係一個好例子,一個人一對手,和尚都係 ...

我的意思是,手工雕刻一个猴令,所费时间精力不少,在价格不高的情况下,仿造会得不偿失……
懵懂熊 發表於 12-11-2014 12:19
我的意思是,手工雕刻一个猴令,所费时间精力不少,在价格不高的情况下,仿造会得不偿失…… ...

其實唔係架,價格高低都有仿造情況呢,有需求即是有市場,你想想??木材料來自天然,連本金都不須吧!{:6_296:}
商業市場定律, 愈熱門既就愈多假野, 睇下D A貨 & B貨 名牌手袋就知啦!  
懵懂熊 發表於 12-11-2014 09:22
只是觉得,如果价格不是很高的话,纯手工来模仿圣物出售,会得不偿失,因为所需时间所费精力比较多嘛 ...

泰國手工很平咋喎 {:6_295:}
tonyb 發表於 11-11-2014 12:52
上星期在曼谷机場打的,半個鐘就到艮能間廟,
見佢老人家同徒兒不停雕"令",手都軟哂.
因為太多人要 ...

所以 權哥一出 師父早期的令, 吾使講嘢, 即請 la {:6_293:}
pump 發表於 12-11-2014 13:00
其實唔係架,價格高低都有仿造情況呢,有需求即是有市場,你想想??木材料來自天然,連本金都不須吧! ...

咪係, 而且出面牌舖的售出價, 分分鐘是這裏的幾倍, 利潤高得很呢, 賺到笑
懵懂熊 發表於 12-11-2014 09:22
只是觉得,如果价格不是很高的话,纯手工来模仿圣物出售,会得不偿失,因为所需时间所费精力比较多嘛 ...

手工在泰國這國家, 和內地差不多, 都是不太值錢
有市場就有假...! 去廟請就安心d..一係搵有信譽牌商
有時我呢d新手,真係唔會知邊個牌係真,邊個牌係假