新會員登記
搜索
查看: 927|回復: 7

新手有問題想問下

小第今年中4 人緣唔多好 係網上睇到佛牌可以改善人緣 咁就同屋企人商量啦 佢地一聼到我想去請就係咁話唔好唔好 仲話我迷信
我明白既 佛牌只係助力 要有善心先得 但係好奇心驅使下 心郁郁想請 但係屋企人唔想 點算好

既然明白" 佛牌只係助力,要有善心先得",咁何不努力行善而改變自己呢? 當家人見你因為佛教而有正面改變,相信佢地都會信任你,唔會再反對你

其實人緣唔好應該先諗諗平時自己點樣同人相處, 帶左佛牌唔一定為你增加人緣,一切都係個人業障

評分

查看全部評分

你自己都了解到人緣唔係咁好,所以首要處理係揾出原因,檢討實際情況先係正道。唔會話你帶咗佛牌而件事就會無端端好轉。你用咁嘅心態求牌唔係正路,如情況無好轉你就會懷疑個牌,仲有可能好易行咗陰牌嘅路,因為你出發點錯咗,你家人反對就係因為怕你迷信,一有問題就求神求佛。所以你應該要問清楚自己,係真心信佛定係只想求佛牌幫你?如果你真係咁有好奇心,咁你應該嘗試睇多啲有關佛學嘅資料,了解佛法,唔係單單針對佛牌而感興趣。

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
小朋友,聽到以上兩位先修的忠告啦
現在這段落,小弟不建議你帶佛牌
還是回去好好你的學業,努力的學習
相信會有更好的方法改善人緣
多與人溝通,改善自身人際關係相信會比請任何佛牌更有效

評分

查看全部評分

小朋友..多D睇下呢度D師兄發既文章先..再決定請唔請牌~
最重要係問自己究竟請左塊牌返去之後會唔會戴兩戴就放埋一二面,同埋自己係純粹想試下玩下,定還是真係相信佛牌既助力先!!
善有善報  慢慢地等    好的自然來了