新會員登記
搜索
查看: 1468|回復: 10

你有忽略身邊的阿羅漢嗎? 佛為何不幫你?

各位在不斷持戒積功德時..有沒有忘記一件很重要的事情?
父母 , 人一出生最先遇見的阿羅漢
到各寺廟尋找高僧名師,但忘記了自己家中的阿羅漢

真人真事分享

識我既朋友都可能聽過呢個故事

話說我保險的老闆 為一個天主教徒 , 幾年之前遇一眾同事到泰國 ,
而同事希望去拜訪白龍王問問前程 , 但去到既時候先知原來要一早排隊 ,
但佢地去到既時候已經下午 , 白龍王不在 , 所以就轉身離開 ,
點知道一出門口就見到白龍王 , 緣份呀.
因為我老闆係潮州人 所以就同白龍王傾緊計上黎  ,
白龍王話緣份呀 你地想問咩呀  , 咁大家都問完後到最後一個女同事問 ,
當女同學準備開口問既時候, 白龍王就立即"訓示"呢位女同事

白龍王說 : 你來拜甚麼神 , 求甚麼財 , 你連自己家中的"爸爸"也不上香 , 那個神佛會幫你 (下刪N字)

那個女同事就一直喊喊喊... 到晚上大家同事同佢平靜左之後就問佢咩事 ,

原來白龍王講得好岩 , 自從佢爸爸離世後 , 真的極少上香拜 ,

我拜訪過不少於100位龍婆 , 大部分龍婆說先不用拜佛 , 先拜好你家中的父母阿羅漢 , 自然一切順利
連自己家中的阿羅漢也不拜,千里走到來泰國拜佛 又有何用

白龍王常常說要孝順父母 , 修好自己的脾氣 , 對很多人來說是廢話及神棍 ,
如果你都是這樣想 , 只能說你是口中信佛 , 只信"佛牌"是一種工具

太和寺大師父 : 想一切順利 , 先由每日三頂禮父母以及孝順父母開始

法身寺法勇師父 : 每天三頂禮父母是必須的  , 拜佛先拜父母 , 多打坐持戒 , 一切自然順利 , 不必四處拜神

評分

查看全部評分

絕對同意白龍王所講: 脾氣好,凡事都好

家人篤信白龍王多年 自少便見識佢既神通
受教了,要多多孝順父母
龍婆白加善都係咁教我,一定要拜父母先
知道
頭像被屏蔽
C兄應同你說法,
我都係咁,, 多次上太和寺比主持係咁HI~
版主,你好多錯別字呀
吾怪得我諸事不順 la, 原來我吾夠孝順