新會員登記
搜索
查看: 16684|回復: 81

[拍賣] 希望各位幫幫手,入黎睇睇

今日喺FB見到呢單野,好想幫手

以下既文章係COPY自FB一位善心既師姐

2014年9月13日
原本今日諗住帶埋比比同男朋友去食飯
突然收到朋友消息話有隻半歲大既狼狗要比人拎去人道..
咁我就即刻擺比比番屋企
之後同男朋友一齊去睇下接左隻狼狗先..
後來得知原來狼狗女身上有烏英蟲..
我前前後後CALL左十幾個VAN電話都唔肯接...
後來都上天保佑終於CALL到VAN肯接...
我去到接狗狗時...
發現佢情況其實都幾惡劣...
下身完全比烏英蟲食到冇肉..
全身甩毛又有皮膚病...
奇臭無比...
亦發現安置佢既地方...衛生情況好一般...
其後我同男朋友就CALL左VAN送左狗狗去
大埔普益獸醫診所
(因為之前次次救狗都係去呢到..而且醫生同姑娘都好細心好愛狗)
(加上係比較經濟既一間...)
去到診所...見到醫生...
平日好冷靜既醫生情緒都有D激動
問邊個係主人...點會搞到狗狗咁樣...
仲問我會唔會告個主人...
然後醫生就開始為狗狗檢查...
- 下半身 包括- 兩隻後腳 生殖器官位置
- 背部 及 尾巴
- 頭部 及頸部
都有嚴重既烏英蟲...
全身毛襄蟲 及全身皮膚病
驗血後
沒有牛蜱熱及心絲蟲
但全身有過敏反應..
脫水..發炎..
醫生比左兩個建議我...
1 - 可以為佢做手術及留院醫好佢...但加加埋埋要4-5萬
(只要捱過頭7日..狗狗情況就好樂觀)
2 - 狗狗其實已經好痛苦.. 如果唔想佢再捱埋手術既痛苦可以選擇安樂死
我諗左10秒...
我選擇左第1個建議
相信有養狗既...都會明白我所做既決定...
但手術費同住院費對我尼講實在係太重負擔...
雖然醫生已經計平左..
但我都冇咁大能力...
明天狗狗就會做手術...
我已經比左一萬蚊手術費...
不過係用左我今個月要交租既錢尼比...
E家我都好亂...
請咁多位愛動物..愛狗既好心人幫幫手...
聚沙可成塔....
我真係唔想放棄佢...
佢既眼神佢一舉一動話比我知...佢根本唔想死!
佢會努力捱過的!!
求下大家...幫幫手...
功德無量....
PS* 因為我唔係狗義工..
所以關於籌錢方面我唔太熟悉...
相熟人仕可以教下我嗎??
我應該比我自己AC NO. 出尼定點...
補充...
我祝狗狗原本既主人 他朝君體也相同
狗狗6個月以尼一支針都冇打過
冇晶片冇狗牌
而且身體嚴重既情況唔係一朝一夕...
至少至少都半個月...
你都唔帶佢睇醫生...
你到底仲係唔係人尼...
-------------------------------------------------------
由於我真係唔識點籌錢啦..
而且我得一個銀行AC
我先用我AC籌錢...
大家入數後影番張入數紙比我
我會公開條數比大家睇

小弟我好想幫手,而家做法係咁樣,如果有師兄/師姐想出一分力,請入數到我戶口,我會將總數全數捐出,如果有多的話
我會將餘款捐去其他慈善機構(因為好多有心人捐款,可能有多),所有款項既去向會全公開。

捐款金額不限,無論捐幾多都會得到佛牌一尊(隨機送出),人人有份。

入數戶口

HSBC         634-163059-833
中國銀行     012-358-101-39912

捐幾多真係隨心就可以,就算你捐一蚊都可以得到聖物!

捐款後請上傳入數紙,然後我會安排交收(郵寄為主)

評分

查看全部評分

樓主熱帖
下標 500

評分

查看全部評分

希望幫到狗狗

評分

查看全部評分

多謝樹兄~

感謝師兄善心

有關聖物交收同埋款項去向我會遲少少向大家交代
頭像被屏蔽
下標:100 全副新家。。換一個生命延續既希望。值!
頭像被屏蔽
略盡綿力 希望幫到小狗狗~~~~
下標:100 ~不要佛牌
頭像被屏蔽
拜托了一人一
聽日過數