新會員登記
搜索
樓主: 亞特蘭提斯

[討論] 大家有沒有佛壇位置擺放問題呢

ken92869813 發表於 18-10-2014 16:36
有圖

四面神永遠獨立供奉是最好的 你去過泰國就知 好少人無啦啦係個四面神附近放多個其他佛或天神 , 天道之神人都有級別 有d係護法級的大天人 例如四面神、象神 他們有權力掌管福報的 呢類既大天人 最好一定係獨立供奉的
谢谢师兄指点
都係佛、菩薩、羅漢組成既壇 級別清楚分明

主要是其中有个汉传佛教的观音佛与泰佛一起摆放是否妥当。
亞特蘭提斯 發表於 21-10-2014 09:29
四面神永遠獨立供奉是最好的 你去過泰國就知 好少人無啦啦係個四面神附近放多個其他佛或天神 , 天道之神 ...

師兄,如果無位放埋一齊有冇問題其實?
其實有個問題我都知道,就係屋企家人拜觀音為主,有個壇係到,如果我放四面神同象神上去會唔會好大影響呢?

2個唔同既野黎
ykh420 發表於 21-10-2014 11:48
師兄,如果無位放埋一齊有冇問題其實?

我只知道最正規既方法 其他不如法既方法 你可以自己慢慢嘗試
ykh420 發表於 21-10-2014 11:50
其實有個問題我都知道,就係屋企家人拜觀音為主,有個壇係到,如果我放四面神同象神上去會唔會好大影響呢?

2 ...

供觀音你就供觀音啦 無啦啦 放個四面神同象神上去都唔同野 仲有女相觀音不合適放上佛壇
亞特蘭提斯 發表於 21-10-2014 12:05
供觀音你就供觀音啦 無啦啦 放個四面神同象神上去都唔同野 仲有女相觀音不合適放上佛壇 ...

因為有供奉四面神同象神ma,但香港地方細,所以一直未知邊到再搵地方放
如果兩個四面神供奉型放在一起可以嗎?或是要用兩個層板分開兩層獨立供?
小馬 發表於 21-10-2014 14:26
如果兩個四面神供奉型放在一起可以嗎?或是要用兩個層板分開兩層獨立供? ...

呢個真係唔知