新會員登記
搜索
樓主: 亞特蘭提斯

[討論] 大家有沒有佛壇位置擺放問題呢

lwh2011 發表於 17-9-2014 08:38
例如有那些日子呢?另外需要留意方位嗎?是否一定要奉香?未皈依亦可設壇嗎?太多太多問題想知了。自己想 ...

泰國日曆呢才MARK低邊日係佛日 通常有係佛像係那個日子 你可以去九龍城找找 或者去泰國寺借來睇。

方位泰式佛壇沒有什麼特別講究 但屈三岩既古曼壇就唔可以向西

未皈依亦可設壇 但皈依是一樣入教的儀式 代表你一心信佛, 如果你唔係全心信佛 何解設壇供佛? 有點供奉偶像的味道~ 如果你一心向佛經過皈依後就不是供奉偶像啦 因為你是以佛作學習的榜樣 用心專敬他供奉他
亞特蘭提斯 發表於 17-9-2014 10:21
泰國日曆呢才MARK低邊日係佛日 通常有係佛像係那個日子 你可以去九龍城找找 或者去泰國寺借來睇。

方位泰 ...

其實自己正是有意皈依,學習佛理和學懂平靜、修功德。設壇一方面固然是想保佑一家平安,但另一方面也是想在家禮佛。可是又不知如何入門。自己帶開佛牌,所以順理成章地便想進一步接觸南傳佛教。之前曾上過太和寺,可惜與師傅緣慳一面,遲些再找個機會再上去
頭像被屏蔽
個壇不是已設好了嗎 ?
細嗰兩尊左右換位好睇d .
多加一對大象即似泰國壇 ,
現時似顯教壇多d
lwh2011 發表於 17-9-2014 11:01
其實自己正是有意皈依,學習佛理和學懂平靜、修功德。設壇一方面固然是想保佑一家平安,但另一方面也是想 ...

哦 其實太和寺一般法會開始時都會有簡易皈依經文讀的 如果你有參加過又知道咩一會事就算皈依左GA 啦

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 17-9-2014 12:27
哦 其實太和寺一般法會開始時都會有簡易皈依經文讀的 如果你有參加過又知道咩一會事就算皈依左GA 啦 ...

未參加過太和寺既法會呀。實在要去見見師傅,了解更多。謝謝版主提供資訊

白白痴痴咁....终於知道點樣喺(回覆)呢到PO相麻煩板主幫俾下意見擺位有無問題?
lmh 發表於 21-9-2014 23:54
白白痴痴咁....终於知道點樣喺(回覆)呢到PO相麻煩板主幫俾下意見擺位有無問題? ...

擺得唔錯啦
不過有少少意見
LP艮個底座比番個木架佢啦
油燈大過香爐
我見到你左右都有燈 可以省略油燈 因為電燈都算係供燈的
當然你想供都可以 換個比香爐細油燈既就正晒啦~

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 22-9-2014 00:08
擺得唔錯啦
不過有少少意見
LP艮個底座比番個木架佢啦

LP銀仲要高D??仲有一個問題......如果我遲D請埋澤到金.....咁個擺位要點
lmh 發表於 22-9-2014 00:12
LP銀仲要高D??仲有一個問題......如果我遲D請埋澤到金.....咁個擺位要點

高度可以 但個座宜家係咪本書來的?=.=
亞特蘭提斯 發表於 22-9-2014 00:15
高度可以 但個座宜家係咪本書來的?=.=

哈哈  唔係丫   一個木盒黎(之前用黎裝藥)板主澤度金果個問題,,