新會員登記
搜索
樓主: KNCY

[求教] 拆防水殼求救

師兄你吾係真係想自己折殼呀, 折殼梗係揾泰國d 熟手師傅 la {:6_306:}
KNCY 發表於 10-9-2014 22:14
咩都想試下
不過唔敢拎塊貴野試

真係未聽過喎, 防水殼耐咗會令塊粉牌龜裂o架咩 {:6_305:}
頭像被屏蔽
小小牛 發表於 13-9-2014 09:30
真係未聽過喎, 防水殼耐咗會令塊粉牌龜裂o架咩

我都係上網睇嫁渣 話牌內外溫度相差 會冷縮熱脹
我塊舊牌試個
KNCY 發表於 13-9-2014 10:41
我都係上網睇嫁渣 話牌內外溫度相差 會冷縮熱脹

咁大鑊, 我所有粉牌都鑲哂防水殼o架喎 {:6_306:}

請問 師兄你塊舊牌包咗幾耐防水殼然后裂開呢 {:6_305:}
新牌通常冇事,舊牌先會
塊舊牌個百年,,當時用花粉做的好翠薄! 到我手時塊牌以有碎,後來越碎得多,泰國的朋友同我講,快D開左佢! 塊舊牌個百年,以好干如果冇人氣水氣會好易碎,當時15.16開恐怕即碎
不過最後都開了! 當 有左人氣水氣後其他冇事了,,最仲要張碎左個D補番上去年!

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
vvv 發表於 13-9-2014 11:50
塊舊牌個百年,,當時用花粉做的好翠薄! 到我手時塊牌以有碎,後來越碎得多,泰國的朋友同我講,快D開左佢! 塊 ...

40年牌有無呢啲問題呢 lol
vvv 發表於 13-9-2014 11:50
塊舊牌個百年,,當時用花粉做的好翠薄! 到我手時塊牌以有碎,後來越碎得多,泰國的朋友同我講,快D開左佢! 塊 ...

多謝分享   這可能和物料有關, 我見一過一些幾十年的舊牌, 吾知係收水關係, 變得好硬