新會員登記
搜索
樓主: pump

[佛壇] 不合格的壇

pump 發表於 2-9-2014 16:17
原先我只想開四面神壇,但最大問題是我見到喜歡就請下鐘意又請下....這就出事啦,看看下壇上又好像欠缺了尊 ...

我覺得都係請翻尊佛祖放中間就最正了
kkk 發表於 2-9-2014 17:06
我覺得都係請翻尊佛祖放中間就最正了

一路也在尋覓中哩,有乜好提意??{:6_296:}
axe 發表於 2-9-2014 16:55
師兄 , 有幾尊重複 : 四面神 / 潭渡金 .....
     又有一尊( 東密 大黑天 )護法神....
          頂多叫( ...

重複不緊要吧師兄可分享一下你的壇來參考下嗎??

評分

查看全部評分

axe 發表於 2-9-2014 16:55
師兄 , 有幾尊重複 : 四面神 / 潭渡金 .....
     又有一尊( 東密 大黑天 )護法神....
          頂多叫( ...

Pump兄個不合格的壇望落井井有條,只是拍勁同仕嘩利體積比較細而令到佢難擺位,

況且這個不合格的壇全是供正法天神,又不是供陰物廢物的陰壇,垃圾壇

師兄何必執著在文字上面呢

評分

查看全部評分

點解唔分開供?

我都有想過....但分開供即是要再開多一個清淨既地方出來!! 我家的真人版老虎抱財....一早就已經反對了{:6_310:}{:6_310:}{:6_310:}
韋拿 發表於 2-9-2014 17:32
Pump兄個不合格的壇望落井井有條,只是拍勁同仕嘩利體積比較細而令到佢難擺位,

況且這個不合格的壇全是供 ...

呵呵呵  韋拿兄我都係反陰人士......又點會走去供陰,識供一定係供正壇啦{:6_293:}
pump 發表於 2-9-2014 19:57
我都有想過....但分開供即是要再開多一個清淨既地方出來!! 我家的真人版老虎抱財....一早就已經反對了{:6 ...

我曾經問過師傅 咁既情況 應該如何是好
師傅回答 必須作出選擇 情願不供 都盡量唔好放錯位 雖然佛菩薩是不會介意 但位置乃顯示人對佛菩薩的專重 而且天人還未出六道 還有雜氣 你咁樣放會影響運氣的
亞特蘭提斯 發表於 2-9-2014 20:15
我曾經問過師傅 咁既情況 應該如何是好
師傅回答 必須作出選擇 情願不供 都盡量唔好放錯位 雖然佛菩薩是 ...

謝謝指點,再過多許天....好快應該能改善錯誤
藥師佛擺位低過四面神,吾係 ar ma