新會員登記
搜索
樓主: danielchung

聖嚴法師︰佛弟子能拜鬼神嗎?

小小牛 發表於 1-9-2014 11:56
師兄, 帶得佛牌, 我都可以叫做信 佛嘅, 但我吾係佛教徒, 純粹好奇問下o架咋  
...

既然因為好奇而且係信佛,咁就當你會信聖嚴法師所講既野啦

其實法師係想加深佛教徒對佛教既信心,以絕外道擾亂令佢地產生疑心,影響修行

如法師講在家的佛弟子們,為了護持舍宅與身命,可以祭祀諸神,如果為了恭敬諸天擁護佛法的功德,供養禮拜,也是可以的,但至於出家人就絕對不可禮拜任何鬼神,連伽藍的神像都唔可以,呢個係聖嚴法師認為既戒律

至於你所講南傅護法神,在家弟子供養禮拜,也無不可

其實佛法萬千法門,佛牌只係其中一項,如壇主建議,可將四眼五耳和魯士視為地仙,拜唔拜就睇你自己了

評分

查看全部評分

danielchung 發表於 1-9-2014 16:12
既然因為好奇而且係信佛,咁就當你會信聖嚴法師所講既野啦

其實法師係想加深佛教徒對佛教既信心,以絕外 ...

要 la 要 la, 我遲d 都要揾d 炭供奉下塊五眼四耳先得