新會員登記
搜索
樓主: 天神將軍

聽晚帶2條飯剷頭上山放生

小小牛 發表於 1-9-2014 09:09
師兄, 吾該講清楚你將會係邊到放生這兩條毒蛇, 咁我一定吾會去個頭
...

邊到放就唔方便講啦……任何郊外地方同山上都有毒蛇……好難避免,見到咪行開少少避開佢囉
Rajini 發表於 1-9-2014 10:08
撫心自問條蛇咬到人你覺得你會積陰得定幫自己加重罪孽?

就算你覺得你過得良心個關, 難道你覺得無人知道你 ...

明白師兄嘅懮慮,師兄請放心,而我選擇放生嘅地點正是漁濃署將接收到嘅任何蛇類(包括毒蛇)嘅放生地點,係我一位喺漁濃署任職嘅朋友講嘅,而我一向唔會放生外國種毒蛇,所以師兄請放心
天神將軍 發表於 1-9-2014 10:54
明白師兄嘅懮慮,師兄請放心,而我選擇放生嘅地點正是漁濃署將接收到嘅任何蛇類(包括毒蛇)嘅放生地點, ...

師兄咁講我都放心d
小小牛 發表於 1-9-2014 11:01
師兄咁講我都放心d

我鐘意大自然,鐘意動物,所以唔會破壞生態平衡

評分

查看全部評分

天神將軍 發表於 1-9-2014 10:54
明白師兄嘅懮慮,師兄請放心,而我選擇放生嘅地點正是漁濃署將接收到嘅任何蛇類(包括毒蛇)嘅放生地點, ...

師兄你放生去尼D地方就比其他地方好好多先比個贊你

希望你唔好再放生毒蛇!

另外我想講幫自己積福可以有好多種方法,例如多誦經,做迴向,去廟拜佛,供僧都係一種好好的積福報方法
Rajini 發表於 1-9-2014 11:19
師兄你放生去尼D地方就比其他地方好好多先比個贊你

希望你唔好再放生毒蛇!

明白,多謝師兄教導
師兄咁様放生…好似吾糸咁好禾
藍天空 發表於 1-9-2014 18:45
師兄咁様放生…好似吾糸咁好禾

我行開嗰頭D蛇多到乜咁....唔爭在哩2條
咁放生兩條毒蛇.仲咩係度傾?要人認同你先放??你當你放生積福,我覺得你害緊人~咁你係咪唔放同埋我當你做善事都冇需要同人講,冇人會贊你

補充內容 (1-9-2014 20:35):
定係唔想養,話放生積福,比理由自己唔養??
嘩 養毒蛇