新會員登記
搜索
樓主: danielchung

素可泰驚現北美鱷雀鱔

小小牛 發表於 30-8-2014 21:30
香港咪係囉,d 佛教徒亂咁放生沙巴龍躉,會食哂d 細魚架

佛教徒

佛教徒每講一句話,每做一件事都會都會深思熟慮,會考慮會唔會影響其他眾生,因為知道因果

定係一啲平時身話意皆作業但又怕報應嘅人,仲要一年只喺佛誕喺日先肯出錢買魚放生嘅自稱 "佛教徒"先?

有啲話自己信佛,但會話觀世音菩薩係道教架喎,會唔會係呢啲"佛教徒"嚟架?
頭像被屏蔽
嗰陣有人放生條福鱷喺茂香港魚池 之後成池嘅金魚都比佢食晒

放生一條命 多殺幾百條命呀! 啲福鱷喺殺人犯 放生來把鬼咩….
lian84 發表於 1-9-2014 03:41
嗰陣有人放生條福鱷喺茂香港魚池 之後成池嘅金魚都比佢食晒

放生一條命 多殺幾百條命呀! 啲福鱷喺殺人犯  ...

所以其實放生係唔可以亂放架

有心做善事既會考慮埋呢點

即係唔通捐錢仲會捐中國紅十字會咩
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 1-9-2014 09:28
所以其實放生係唔可以亂放架

有心做善事既會考慮埋呢點

好多人其實亂來的啦…..

我放生最鍾意放雀 講講吓原來都好耐冇放了 過兩日去放啲先….
lian84 發表於 1-9-2014 20:10
好多人其實亂來的啦…..

我放生最鍾意放雀 講講吓原來都好耐冇放了 過兩日去放啲先…. ...

放雀都好,我都放魚多,之前放泥鯭,近排放倉魚
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 1-9-2014 21:29
放雀都好,我都放魚多,之前放泥鯭,近排放倉魚

魚唔知去邊到放好…...
lian84 發表於 1-9-2014 23:37
魚唔知去邊到放好…...

放海咋,但要留意有無人釣魚

我通常會喺中午最猛太陽嗰時放,因為嗰時少人釣魚,而且水啱啱開始退,水退放有啲麻煩