新會員登記
搜索
樓主: justinK

[求助] 佛牌係咪要定期加持?

火.. [複製鏈接]
hello 發表於 30-4-2014 00:27
hello~
老闆話請到師父係泰國過黎鋪頭幫我地 , 有2個香金選擇祈福 or 加持... ...

如果師姐有爬文的話,應該都睇到幾位資深師兄留言都話佛牌係唔需要定期加持。

小弟不才,嘗試解釋一下,如有錯誤,請各版主指正。

出面好多牌舖喺泰國請返黎嘅師傅通常都係所謂“阿贊“,係在家修行嘅,好多時修嘅未必係完全正法。

如果妳拎個牌去俾佢加持,而佢修嘅法門未必同督造佛牌嘅師傅所用嘅法門相應,咁所謂加持,都只不過係做下樣,咁又收妳幾百蚊,妳話啲錢幾好賺呢?

如果真係想拎牌去加持,最好嘅梗係俾返造牌嗰位師傅加持啦,但問題係,如果師傅已經仙遊咁妳可以俾邊個?

佛牌唔係電話,唔使定時定候叉電架。大德高僧造牌時已經將自己嘅大願力注左入牌,善信只要誠心向善,佛牌入面嘅力量係唔會消失。

當然,如果真係想攞牌去加持,我會選擇拎去正廟,香港都有泰國寺,既方便,又快捷。去到可以供僧禮佛,見到師傅可以求佢幫妳啲牌加持,走之前隨心簽返啲香油就得,師傅唔會收妳任何費用。
wesley427 發表於 30-4-2014 09:58
如果師姐有爬文的話,應該都睇到幾位資深師兄留言都話佛牌係唔需要定期加持。

小弟不才,嘗試解釋一下, ...

有睇到~~所以先更多唔明x_x
想加持因為爬左文覺得自己好似犯左好多規...因為我供請時師傅話我除左自己屋企之外去邊都要帶住,唔好離身唔好比其他人掂...之後到我爬左d文,先睇到話訓教要除底,唔好擺有曬衣架既地方(但我北上dup骨d櫃頂有浪3架.......同埋旁邊都有人換3......>"<)
所以好似比師傅加持多次好似會好d咁>.<
但我唔知牌ge出處...真係唔知點攪好^^"
明白哂
hello 發表於 6-5-2014 04:54
有睇到~~所以先更多唔明x_x
想加持因為爬左文覺得自己好似犯左好多規...因為我供請時師傅話我除左自己屋 ...

師兄諗得太多了
thx....for sharing
謝謝分享
謝謝分享
回復 贊好 反對

謝謝分享!!
回復 贊好 反對

thx for sharing
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
唔駛,已經好完滿
回復 贊好 反對