新會員登記
搜索
查看: 1173|回復: 8

出家難嗎? (問題討論)

不論終生 , 短期出家也很難嗎 ?

先不談終生出家 , 相信短期出家大家也聽過  (可能為7日 半個月 , 一個月 , 三個月或更多等) ,

學佛是否一定要出家?  出家需要甚麼   ?勇氣?    緣份?

海濤法師 : 當你出家的時候 , 債主就會來找你 , 你應該好好悔過 , 回向給他們

自從學佛後聽到很多朋友出家的經歷 , 當你決定出家的時候 , 往往有好多問題出現去阻止你出家 ,

所謂既債主?鬼靈?家人? 如果面對呢D情況下你地會點決定?

一個朋友親身經歷 , 到泰國準備出家的時候 , 突然收到香港來的電話 , 其中一位家人病到入醫,而其他家人每一個病倒床上 ,

呢個時候佢既心情極度複雜 , 究竟回港照顧家人 , 還是繼續如期出家? 還是等下一次 , 但真的會有下一次嗎?

呢個時候佢就向帛父請教 , 師父就話呢D係佢前世種下既既惡果 , 現在阻止佢出家 , 但可能因為緣份下 , 師父願意幫助他 ,

就叫佢繼續如期出家 , 香港方面不用擔心 , 師父會處理 ,

如果各位遇到呢D情況會點

泰國為一個佛教國家 , 而大部分男性都會經歷出家這個階段 , 泰國憲法沒有規定男性一定要出家 , 但為甚麼泰國人男性極大部分都會去出家??

呢個分享POST係一個問題....而每個人既答案都會唔同 , 所以答案就等你地自己去發掘 , 當你搵到答案既時候 , 相信過程會令你有所得著

出家難矣

出家還有家,有家難出家

評分

查看全部評分

出家難! 超多問題發生唔比你去出 但你堅持要出 最後都無問題~!

評分

查看全部評分

出家不是個人問題而已, 還要考慮身邉人的感受, 例: 家人, 配偶, 子女等...

短期出家就比較簡單, 所為修行的一部份...

評分

查看全部評分

我都想出家3個月
無試過 真係唔知
大概問題既發生係試煉出家人既決心 捱過了 好的事就會來吧
想出家而遇到阻礙, 向我們的本尊 釋迦牟尼佛懺罪和求願吧
海濤法師說得很對, 發大菩提心和布施時將福德廻向給寃親債主   
我都想出家2-3個月,捱得過了 好的事就會來