新會員登記
搜索
樓主: lian84

[討論] 請問這是甚麼佛???

tomy927 發表於 10-8-2014 13:41
Phra Soom Kor富貴如願佛
富貴如原佛在泰國稱為善加財,善加財是釋迦牟尼佛之眾多門生中的一位,傑出與智慧 ...

呢個LOOK正好多~ C兄知唔知有咩C父出過
感謝分享
頭像被屏蔽
小小牛 發表於 10-8-2014 14:46
彌勒菩薩未成 佛o架喎

佛嘅世界喺冇分時空同過去未來架!

彌勒菩薩就喺彌勒佛喺未來佛 ..

觀世音菩薩 地藏王菩薩掛名喺菩薩 其實都喺佛!!!

佛嗰世界喺講"無分別智慧"  仲分佛同菩薩來巴鬼…

藏傳 "孔雀明王" 全名 "南無佛母大金孔雀明王菩薩"

喺佛母 又喺明王 又喺菩薩

亦喺大日如來嘅等流身.

即喺都喺佛!

一佛化身千億萬佛 明唔明….

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
good good  頌扣佛!!!!

有收藏泰國佛牌的藏家,應該都知道泰國有五大古佛牌,分別是崇迪、頌扣、帕碰素噴佛、拍洛佛和南帕亞佛牌,而當中頌扣佛牌又被稱為“富貴佛”,據說在挖到頌扣佛的地方,有碑記載:“凡擁有頌扣佛的人,貧乏與失敗從來不會降臨到他們的生活中”。

上圖這面頌扣,是佛曆2013年前(西元1470年前),700多年的帕頌扣佛,于瓦J滴剛頓古塔出土,泰音"帕頌扣",意譯約是"名稱為扣字的拱型佛",2013-10-20沙罵公佛牌協會曼谷三拉灣官爹會場佛牌比賽,得到第1名,經過沙罵公佛牌協會舉辦的比賽驗明正身!

現實世界中“富貴”誰人不想呢!因此收藏頌扣佛牌亦是我的目標之一,今終於有幸收藏一面頌扣佛牌,實為萬幸!
師兄你那那麼多資料還出帖問別人是什麼佛牌呢?你自已都知道了,為何還要問別人?
頭像被屏蔽
rr1628rr 發表於 10-8-2014 16:15
師兄你那那麼多資料還出帖問別人是什麼佛牌呢?你自已都知道了,為何還要問別人? ...

我之前唔知架….因為我嗰泰國朋友啲英文唔好 所以我唔知佢喺乜佛!!!

喺啲到呀tomy喺到講咗喺"崇過 頌扣佛"我先search到

依家post比其他人睇炸~~~~~~~~
tomy927 發表於 10-8-2014 13:21
有人叫佢做崇過

我都係第一次聽到,又學到野啦
model

又靚仔
又學到野
lian84 發表於 10-8-2014 15:53
佛嘅世界喺冇分時空同過去未來架!

彌勒菩薩就喺彌勒佛喺未來佛 ..

喇嘛教,算把 la