新會員登記
搜索
樓主: mrkit97

[澤度金] 龍婆舍單 2550

小小牛 發表於 1-8-2014 09:12
請問 師兄是出自那間廟個那位 師父o架

我就出自屈香港
個牌就出自龍婆舍單,屈考丁
回復 贊好 1 反對 0

mrkit97 發表於 1-8-2014 10:59
我就出自屈香港
個牌就出自龍婆舍單,屈考丁

謝謝 師兄告知牌和自身出處
多謝分享
小弟對佢既 符通好有興趣.
小弟對佢既符通 有興趣!
mw1151515155 發表於 1-8-2014 14:56
小弟對佢既符通 有興趣!

有無相,其實對龍婆舍單認識唔深
mrkit97 發表於 1-8-2014 21:19

jatu.jpg journal.jpg new_13_01.jpg

中文:龍婆舍單
英文:lp Taweesak
泰文: หลวงพ่อทวีศักดิ์.
寺廟: Wat Srinuan  -詳細位址唔知,點知位於泰國曼谷市.由一位泰國人提供.
10409551_332387300252538_2354559668504441773_n.jpg 10348360_332387353585866_7053688281298642850_n.jpg 10479607_332387320252536_7877185128885736995_n.jpg 12508_332387263585875_3973300469969394138_n.jpg

師傅響泰國名字十分出名. 泰國朋友同我講佢個朵叫 黑老虎[ black tiger], 一定唔會有人唔識! 師傅亦經常上電視分享. 當中師傅較為出名,當然係符通啦. 友人亦同我講 佢既符通好貴.
如上圖,三人曾為俠盜. 專門劫富濟貧. 坤潘R晒頭都捉唔到. 後期三人有緣下改邪歸正.
些期澤度金 命為 :古察古篇玲 意為: 救國土吉詳.
另外此澤度金 頌另有一個名字叫: 三虎回心.
這代表三名大盜受到感化而金盤洗手, 把籌募到的錢用來建醫院及 贊助貧窮者的醫藥費用.

据小弟認知, 此澤度金分為 3個size. 頌有 3-4 色到.

師傅現年100歲以上, 加持仍然非常powerful.

其中一條片,有講當年單挑坤潘既故仔. 識泰文既師兄先可以明.

順帶一提,多謝師兄 上次響某討論區分享,小弟先有幸得知 師傅間廟響友人 屋企20分鍾路程. 多戲!

評分

查看全部評分

mrkit97 發表於 1-8-2014 21:19

我琴日 打左一篇好長既野黎回應師兄你個post , 可能太長太多資料. 佢話要等 官理員批刻
mw1151515155 發表於 3-8-2014 09:09
我琴日 打左一篇好長既野黎回應師兄你個post , 可能太長太多資料. 佢話要等 官理員批刻{:1_262: ...

打左超內 竟然話要 等批刻,激死!
mw1151515155 發表於 3-8-2014 09:15
打左超內 竟然話要 等批刻,激死!

已搵到間廟位置, 9月1去~~~