新會員登記
搜索
樓主: ykh420

[討論] 其實各位師兄,你地請左幾多個牌?又為乜?

CyChu@FB 發表於 24-7-2014 11:24
想問師兄 如初哥或不適當的供奉,則可以有反效果
會點嫁  例。

正路,簡單講,放供奉形,要講究,個位置。需不需要放香/清水等。
詳細DD講。
假如有幾個供奉形,個擺位係好重要。
例如,誰放置中,放要放低一點,那些是不能同放在一起等。
假如,放錯,就有可能,引起不尊敬/不能收到保平安等之效。
以凡人的實例作比如,主席位,比普通會員坐咁。

雖然,成佛祖/菩薩 的是不會對善眾,作出責罰。
但未成佛的,如天神,地仙等,則........
這樣又是較為神化及迷信的說法

總結,供奉,十分講究,當中又有一套學問在當中。
就慢慢增長經驗之後,待有緣時先作供奉。

評分

查看全部評分

小小球迷 發表於 24-7-2014 00:17
事實頸得一條 但有時羅其他小帶既出黎欣賞下都好開心

同意!
CyChu@FB 發表於 24-7-2014 11:24
想問師兄 如初哥或不適當的供奉,則可以有反效果
會點嫁  例。

其實你可以先問問自己,點解要係屋企供壇?

再自己做多D資料搜集,供個壇唔係就咁擺係到,要整理,要唸經
mike1582 發表於 23-7-2014 17:41
自已,係收藏的。
至於供奉型的,其實就真係可以作供奉。
但始終香港地小人多,家中位置所限,而,供奉則有 ...

認同你,呢個係新手通病

好多人都係咁請牌,其實有無諗過請咁多做咩呢? 我見過有人一條頸2串 5 掛,我見到都覺重

請左牌之後放係屋企? 咁唔好請啦,D牌放係牌商到一樣

好多人誤解晒牌既能力,以為一帶遵願成,今日帶祟笛,聽日帶JTK,後日坤平,帶牌唔係FASHION!!!!

帶一塊同自己喜歡既正牌,你用心咁帶,咁你一定愈帶愈順,帶一陣就換牌果D,邊個會幫你呢?

師兄你岩,當心中有佛,自己唸經已覺平安自在
ykh420 發表於 24-7-2014 10:58
但帶開一尊就果尊為主,你會一時帶下依尊一時帶第2尊嗎?

當然會 有時返工帶下自身牌 有時又帶下坤平 轉頭又帶龍婆托

我承認 我係好花心 但我相信 好多師兄都係咁
小小球迷 發表於 24-7-2014 20:12
當然會 有時返工帶下自身牌 有時又帶下坤平 轉頭又帶龍婆托

我承認 我係好花心 但我相信 好多師兄都係咁 ...

可以咁嫁咩?
當你請到咁上下,你就會有阻力位ka la,所以唔洗擔心收唔到手