新會員登記
搜索
樓主: ykh420

[求教] 新手,叫女朋友係泰國四面佛牌

ykh420 發表於 17-7-2014 00:41
但帶假牌會點?沒效用仲有冇影響?有人話佛牌有機會比第二d野入侵/影響運程,如果我令去去拜四而佛這一過 ...

不幸帶假牌 樂觀點就當係帶了個佛類裝物
悲觀D,就無謂講。

佛牌,假如係正法開光,因用料正大光明,理應不易被外來邪物所入浸,但至於影響的說法,則要看情況而定。

但可以咁講,我個人覺得佛牌聖物,都要視當時所佩帶者的信念/品行所而放大或縮減佛牌的能力。
上一手所種的因,未必會影響到下一個佩帶者。該人種的因,得的果理應由他承擔(深遠D講,未必呢世還。)

另外過一過爐,則作用唔可以話無,但未必強大。
反而你去給佛寺的龍婆/師傅,作短暫的加持會更好。

點都好,重點在於你的信念,和善意作為重點。
不幸得到假牌,也莫要太大怨氣,當上一課啦。下次精明點囉
ykh420 發表於 17-7-2014 00:43
師兄,如果我令去佛鋪搵師傅加持又得唔得?,如果係香港邊到最可靠呢? ...

寺廟最可靠。
最好加持後,作一點善事,捐獻一點。
以作迴向和積累功德。
mike1582 發表於 17-7-2014 01:08
不幸帶假牌 樂觀點就當係帶了個佛類裝物
悲觀D,就無謂講。

師兄,明白哂,唔該哂,但如果係香港無佛寺,應如何事好
ykh420 發表於 17-7-2014 01:37
師兄,明白哂,唔該哂,但如果係香港無佛寺,應如何事好

你追一追帖啦。
香港都有幾間南傳佛教的佛寺架。

另外,佛牌,個人覺得除原有制作或開光 龍婆/師傅 外,之後的加持,找寺廟的主持 或龍婆作加持最穩陣。
700B買個教訓都唔算好貴
其實有心請可以選擇係unite請
保證正牌真牌
戴都不用戴
ykh420 發表於 17-7-2014 00:43
師兄,如果我令去佛鋪搵師傅加持又得唔得?,如果係香港邊到最可靠呢? ...

極大部份佛牌鋪自稱曾經出家既, 其實都無資格去幫聖物加持, 更何況係開光?
都係帶去寺廟比較穩陣
街邊好易中招的
mike1582 發表於 17-7-2014 08:32
你追一追帖啦。
香港都有幾間南傳佛教的佛寺架。

師兄唔該哂,但我就咁令去香港寺廟,師父/主持會幫我開光嗎?同我要點先開做呢??我上網揾過,但無提及,如果得既,我令去去荃灣/萬佛寺?
youzyu24 發表於 17-7-2014 09:46
700B買個教訓都唔算好貴
其實有心請可以選擇係unite請
保證正牌真牌

師兄,請問unite係邊到即係邊到?