新會員登記
搜索
樓主: lian84

其實供養古曼童是否有效???

頭像被屏蔽
homelessking 發表於 11-7-2014 14:00
其實呢個就係個問題所在,如果古曼真係幫你Chur到幾千一萬,慢慢你就覺得係正常生意嘅結果,跟住就可能會 ...

傻豬!!! 你思想太極端喇! 同埋你諗嘢有啲主觀同負面呀!!!

你唔好嬲我咁話你 我會在下解釋前因後果 大家和平討論~~~~

你信又好唔信又好 我嗰腦諗近嘅嘢絕對唔喺你諗近咁架!!!

我嘅人生經歷喺你冇可能想像到咁奇怪 我條命喺"陰土"喺比較耶啲味嘢同通靈的

鬼靈! 我接觸佢地多過你去飲茶呀!!!

你話佢哋會害我 其實我已經比佢""害過晒""" no suprise for me架

我30幾歲 我由16開始到27歲已經喺持續性撞鬼 我喺基本上絕對知道佢哋喺行為同運作架

我曾經比哋攪到超黑仔,精神失常同夜晚吸精氣暴瘦20鎊 仲有好多奇異怪事 不能盡錄

我喺definitely***見到同feel到佢地的*** 我喺經曆咗N年啲種恐佈歲月洗禮

睇咗N本啲類形嘅典籍同佛道嘅學本 先知到靈界好多嘅嘢 但我嗰陣就是沒有看泰國的

我由當初好驚經佢哋 已經變到喺冇感覺 直頭當佢哋喺人咁

其實上星期晚我喺九龍公園游完水又有一隻男鬼跟咗我會家

九龍公園其實喺超多鬼的 我瞓咗30分鐘已經見到佢喺我房

我基本上依家每次見到鬼我都會同佢哋講道理 叫佢哋走離開我家

但有時如果佢哋唔走 隔晚又喺到 我就會叫佢哋聽我念經咒

因為我每天坐底唸咒兩粒鐘的 鬼聽咗佛咒佢哋會為佢哋增福減怨氣或者得到超渡

我唸完後就會同菩薩迴向於一切 如果我知道我房有嘢 我會同菩薩講迴向埋比佢架

最印像深刻喺2008年嘅一對女鬼母子 有次我去完天后廟夜晚就見佢哋 原來佢哋跟咗我回家

我喺半醒中聽到嗰阿媽喺床頭叫我幫佢哋 我醒咗就唸咗好耐超渡嘅尊勝咒比佢

之後冇再見到佢哋了 希望菩薩接走咗佢哋啦

以我依家對鬼嘅觀感 其實只喺想幫佢哋 我唔會好似你咁講鬧啲鬼的呀

經我啲咁多年嘅經驗

其實我發覺"鬼"可怕在你不知道佢哋喺啲乜 當人唔相信佢哋嘅存在 對佢哋冇動察性

咁佢哋就可以攪到你好差 甚至喺"佔舍" 去走入你嘅身體

但當你喺對佢哋有應識同感應  基本上佢哋同人冇分別架!!!

野鬼 慘在佢哋喺無主孤魂 冇人理冇人超渡冇人點香燒嘢比佢地

所以佢哋先要去搵啲時運低嘅人去纏身 吸精氣 佢地都喺為世所逼架

但不是每隻鬼都是壞的 我接觸過的有好多叫佢哋走就走

我喺睇咗啲嗰網後就開始對好多唔同類形嘅泰國佛教法門多咗認識

原來古曼同喺泰國高僧嘅收嘅善靈 學過佛法 只會幫人嘅靈體 佢哋幫人之餘仲會自修

原來喺泰國咁都會喺一種法門 其實真喺對我來說喺好新奇

啲一種法門喺我從來未學過 我學咗顯密十多年都未聽過可以咁 我只學過去超渡送走佢地

原來啲泰國僧人會諗到啲咁嘅方法去幫咗啲遊魂野鬼或嬰靈

但我覺其實又幾好wo 講真 啲啲喺功德來的呀

你慘得過啲落咗嘅BB仔佢哋冇人超渡 流落街頭受苦好慘架

好似我啲種撞鬼王 已經撞鬼見到零感覺

但又從來未試過有一隻鬼 是會幫我的 助我發展的

我講真 就算我真喺有隻鬼仔跟我 我都會當佢喺嗰人 愛錫佢同會唸經咒比佢聽

我唔會你諗到咁 如果佢幫唔到我招財就鬧爆佢

講真就算佢唔會幫到我 我都會照樣每天去念經咒 佢可以去聽我念經學法

但當然 如果佢幫我招到財就當然喺好啦 又邊嗰唔想自己富有啲架 傻架咩….

我諗你未試過自己攪生意 當你有一天自己攪 你就會明嗰壓力喺打工嘅人 冇可能想像到架!

仲有你講起學佛喺減滅貪嗔痴 唔好比錢財迷惑 啲啲最basic嘅最淺嘅佛理 我當然明白啦

修禪宗 修"無" 四大皆空 生活要清貧

啲種嘅道理喺適合 比較年長嘅一輩 學會放下一切  安享晚年 得佛道死後超升西方極樂

但我唔喺和尚呀同老人家!!!

我23歲開始修咗幾年禪宗 啲朋友覺得點解我變咗嗰阿伯 乜都唔追求 乜都放下!!!

我得30幾 我要養家要比到溫飽自己同家人 點可以咁快放下呢?

直到我接觸到密法 先知到密法喺佛佗特別去創造比末法時期嘅人

令到佢哋喺最短嘅時間得 得最大嘅福氣福報 令到佢哋喺現世事事得到圓滿

啲啲就喺修密法嘅原意呀 (修禪者清貧 修密者富有)

意思就是去修密法得到現世上嘅成功

令自己變成一嗰活菩薩 一嗰icon 去感染其他人修習密法….

所以 你講嘅嘢 我已經喺經歷過晒 諗過晒架傻豬!!!

所以我先開啲嗰post 想啲古曼爸媽 OPEN DISCUSS 養古曼嘅經歷

但好似到依家大家都唔敢講law

其實唔駛怕啦 大家open啲可能令到大家會明白更多啲種另類嘢….

況且啲啲嘢在泰國應該喺普通topic
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-7-2014 19:14
真唔好意思

其實樓主已經修過顯密法,宜家可能生意上出現咗問題所以想請古曼童為佢招財,亦因為樓主之前 ...

其實 佛法點解可以有所謂"八萬四千法門" …..

意思就喺只要有任何人發明到一嗰法門可以渡人向善修習佛法 就以經喺大功德

法門唔一定要冠冕堂皇架! 你發明到你都喺菩薩!!!

佛教故事中 觀世音菩薩都曾經化身為技女去教化啲嫖客

所以佛法 唔一定全部都要金碧輝煌架...

我嗰人覺得啲龍婆佢哋諗到去幫啲嬰靈去改邪歸正幫人喺件好事呀!

啲一種都喺法門 講真如嗰啲古曼喺幫助啲人改善生活

啲人又隨著改善生活開始更家信佛 唔喺幾好?

lian84 發表於 12-7-2014 04:21
其實 佛法點解可以有所謂"八萬四千法門" …..

意思就喺只要有任何人發明到一嗰法門可以渡人向善修習佛法 ...

師兄,ok啦,如果再勸你就係執著

既然大家都信佛,都知緣呢個道理,咁啱你嘅生意又麻麻,咁啱又睇到YouTube ,咁啱你又生咗呢個念頭,咁啱你又見到啱自己心意嘅古曼,而師兄又知供奉方法同禁忌,咁多助緣

咁就真係希望佢可以幫到你,學你話齋自己生意,多幾千就多幾千,交燈油火蠟都好
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 12-7-2014 09:48
師兄,ok啦,如果再勸你就係執著

既然大家都信佛,都知緣呢個道理,咁啱你嘅生意又麻麻,咁啱又睇到YouT ...

你講啲啲soft language反話喺潤近我 你唔駛咁架 我可以包容你嘅聲音

但我一定要講出我嘅觀點 因為我想open discuss啲樣嘢

我唔怕人話我啲樣嗰樣 因為我確實覺得啲樣嘢未必一定喺負面

其實我唔明點解 你哋只會有反對 你又未接觸過啲種嘢 你點解咁肯定一定喺衰架呢 會唔好呢?

我就喺未接觸過所謂嘅古曼 所以我唔會對佢哋先存任何負面嘅東西

我接觸咗鬼咁多年 我都由當初對佢哋好驚好怕佢哋

變到 對佢哋同一眾眾生一視同仁 啲種喺"佛理"來的呀  

你覺得鬼喺唔好會害人 咁你有比鬼害過? 你講得出啲鬼喺點?  你接觸鬼會比我多?

可能你唔知 其實 你屋企裝嗰地主 其實地主都喺鬼

你去廟到拜神 嗰啲福德土地龍神財神 其實全部都喺鬼離架

只不過佢哋喺所謂嘅"正靈" 唔會害人 歸信咗佛菩薩可以留在廟中改名為 "神"

只會幫人同靈力比較高嘅鬼 咁同古曼有乜分別?

我如果請果古曼佢有可以同我招福招財 咁又同以上的又乜分別?

所以如果你去過廟插過支香比嗰財神 你都已經喺拜咗鬼架喇 明唔明呀….

咁啲啲正靈究竟喺害人定幫人

我唔知你讀過幾多種佛經 如果你有心去學 你就會知到有幾多山精妖魅鬼怪歸信咗佛佗

佛佗喺無論任何人任何鬼怪 就算佢喺做雞做鴨做道友做賊佢都要渡化

同對全部嘅嘢一視同仁

啲啲先喺佛法呀

唔喺你天生喺王菲 得天獨厚跟住萬千寵愛在一身 跟住唱心經比大家聽就喺佛法

佛法喺everything 好同壞 美同醜 正同邪都喺佛法 ….

一件事嘅好同壞只在於你嗰心點去諗ga ja

頭像被屏蔽
lian84 發表於 12-7-2014 13:41
你講啲啲soft language反話喺潤近我 你唔駛咁架 我可以包容你嘅聲音

但我一定要講出我嘅觀點 因為我想o ...

PS. 所以我覺得啲啲亦都喺泰國啲高憎做古曼童嘅原意  一來因為啲BB仔比人打胎後從來未試過有家庭溫暖 啲啲古曼就好比一啲比人領養嘅孤兒咁 二來等佢哋幫人來改善生活 佢哋透過去幫助別人自己去修福同等待超升 我相信啲龍婆唔會喺立心不良的

如果啲龍婆做古曼童喺只為自身利益 咁啲佛菩薩點會唔知同仲會幫咗佢哋
佢哋應該一早已經冇晒法力同招咗惡果了呀….
lian84 發表於 12-7-2014 13:41

但我一定要講出我嘅觀點 因為我想o ...

師兄,你誤會喇,無潤你

因為我知呢啲係緣,其實缺少一樣都未必會成事

我哋只係好主觀咁勸你,但決定權始終都喺你嗰到

而且,如果師兄衡量過,亦認為可以嘅,咁亦都可以一試丫,始終師兄經過深思熟慮,唔似喺信x同先x門口嗰啲後生仔,所以,未嘗不可

只望真係能為師兄解決到當前問題,其他事情可容後處理
lian84 發表於 12-7-2014 13:54
PS. 所以我覺得啲啲亦都喺泰國啲高憎做古曼童嘅原意  一來因為啲BB仔比人打胎後從來未試過有家庭溫暖 啲啲 ...

大家只認為招財有好多種方法而已,唔一定要請古曼
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 12-7-2014 13:58
師兄,你誤會喇,無潤你

因為我知呢啲係緣,其實缺少一樣都未必會成事

所以我咪想喺到搵啲有經驗嘅古曼parent人講吓分享吓啲古曼童parental嘅事law

但我諗香港人都喺比較唔open 啲啲嘢又喺唔講得唔討論 自己收收埋埋就算 到依家都冇人講啲湊仔經

乜都唔拎得出來講 但暗中自己又去做 其實真喺好怕香港人啲啲風氣

無事不可對人言呀 各位古曼爸媽

師兄識好多
供古曼隨心啦,唔好成日求D咩,求左佢地應該會盡力幫你
如果你係真心想幫古曼做多D善事幫助佢。我個人覺得ok既。但唔好因為咩原因或者幫唔到你所以唔養佢。所以要停一停諗一諗。古曼不是萬能的。