新會員登記
搜索
查看: 907|回復: 8

[求教] 新手請牌一問

請問係咪只要係大廟請牌就無問題呢(意思是不是陰牌和己開光)?
同埋係唔係多數牌都會列出年份, 出自邊位大師呢D資料架呢?
Thanks!!

頭像被屏蔽

如果有能力有時間 當然 去泰國 正法廟請最好
吾一定有列  最好自己做功課  
可以先爬文睇下自己想請什麼
再找地址  
如果無時間我建議係到找信得過既師兄
問一問有無計幫你搵到  或者請佢比點意見你
樓主講的情況其實係應用係,係泰國請牌的情況。
如果應用係香港,就多數都要經,佛牌店到請牌。
係香港就多找資料,多看多問,細心留意下該店的佛牌種類等。
如果間店,正法牌和陰牌也賣的,就要打醒精神。
先不辯論該店賣的是否假牌
但要提防陰牌作正法牌。
陰牌,大致意思是使用陰法加持或(陰料:屍油,屍骨 屍身 等)
大多品相較陰氣重。

正路你請牌,應該要知道,加持/制作 師傅 年份等

以上未能完善供請佛牌/聖物的 要點及注意事項
樓主可以係unite 多看文章,務必加深了解

最衰小弟記性差...成日睇完都唔記得....

有好多牌都無特別例明加持/制作 師傅 年份...

咁問係因為將會再到泰國,想去寺廟走走,睇吓有無合眼緣既祟笛/必打...

頭像被屏蔽
dkit 發表於 23-6-2014 13:35
最衰小弟記性差...成日睇完都唔記得....

有好多牌都無特別例明加持/制作 師傅 年份...

可以MARK 低的  COPY 貼上 係NOTE
其實年份吾係最主要
反面睇下眼緣
而師傅方面 我有時覺得 反而D 吾出名師傅 我開始覺得好D
因為有時有D 出名師傅可能比牌商吹噓左 (我不是話果位師傅不勁) 只係供金方面可能 比佢地台貴左

我有聽過不小帶牌資歷深既師兄都是帶住一面 我們不多認識既師傅出既牌
所以有時不一定要出名師傅先得  眼緣啦
我都想找面不出名的師傅出既牌  
其實係度請咪得囉
泰文數字http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21648

對自己有用既帖可以先收藏,SCREENSHOT左到時再睇
crazytwh 發表於 23-6-2014 15:31
其實係度請咪得囉

我自己都鐘意泰國, 都會成日過去,
自己搵從中可以學習多D泰國文化~ 都幾開心~
點講都好去泰國一定係最好既選擇