新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

[分享] 各位熱心師兄請進一進

頭像被屏蔽
同埋我都明白積小成多 但只是想有d 能力好d 既師兄 可以大力小小 捐款多有多捐小有小捐 只是想比大家了解下自己 既能力 捐多一百 幾十 係咪真係咁大問題?
我有時都吾可以捐多於500時 咪又出下力 幫手宣傳下邊到需要人捐款 又導化下身邊朋友捐下款  無錢時我都會出力
回復 贊好 1 反對 0

頭像被屏蔽
唔洗灰心,雖然有啲師兄真係抱住喺慈拍版買嘢嘅心態,
但好彩U台呢度,仲有好多師兄師姐係"真心捐"的
頭像被屏蔽
LEVIS 發表於 16-6-2014 20:55
同埋我都明白積小成多 但只是想有d 能力好d 既師兄 可以大力小小 捐款多有多捐小有小捐 只是想比大家了解下 ...

LEVIS兄又唔好灰心,我相信每個人嘅發心自會有每個人嘅因果,不論係純粹捐款或存心攞著數亦會有屬於自己所種下嘅善/惡業,我地有時好難強求人地做得好,只能自我鞭策自己做得好

我一開始信佛我都捐過幾塊牌,慢慢我覺得個發心唔夠純粹,於心有愧,所以我而家每月定期自動過數捐,悠然自在,其實肯去捐牌已經係善心嘅第一步,當捐獻成為習慣,牌就會變得唔重要,學佛修心係一個慢長嘅過程,有D人愈捐愈有善心 , 有D人一世都唔覺悟,都係自己嘅因果,隨緣啦
Levis 師兄,持平常心對待吧。但仍然要比個讚你,敢言。