新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

[分享] 各位熱心師兄請進一進

lwh719 發表於 16-6-2014 17:31
我感受到你既驚喜

咁就得啦
LEVIS 發表於 16-6-2014 17:33
所以我先諗 住係到分享下  睇下可吾可以 喚醒返大家 慈善個原意

你呢個貼開得好,提醒下各位,慈善個原意
LEVIS 發表於 16-6-2014 17:40
我都想感受你既驚喜

GIVE ME 5
頭像被屏蔽

yeah    
大家都知道有好多慈拍既聖物已經低於出廟價,但無奈捐獻係隨心..只希望唔好有人從慈拍區中謀利
頭像被屏蔽
韋拿 發表於 16-6-2014 20:03
大家都知道有好多慈拍既聖物已經低於出廟價,但無奈捐獻係隨心..只希望唔好有人從慈拍區中謀利 ...

對所以想大家知道自己到抵去慈善拍賣版是想做慈善定係請牌
頭像被屏蔽
我心中有個比喻吾知大家同不同意
好多電視中既慈善節目都可能叫d 女明星煮2味比d 總理食
咁如果個總理話 你叫法拉煮比我食 我會捐20萬 如果你叫 個細細粒煮比我食 我覺得值捐5萬咋wo 咁個總理佢係因為捐錢而捐錢 定係因為個條女個價值而捐錢呢?
其實個總理都唔想捐咁多,但係每位總理都有一個要捐獻既數目,電視臺搵女明星表演只係為左增加收視,樓主有冇見過電視臺話捐幾錢?
頭像被屏蔽
我亦都想分享下自己捐款心德
我不是什麼富家子弟  不是月入數萬元人工
只是平平打工仔一名 但我開始帶牌後 慢慢養成1個習慣每月 固定自己捐500蚊  都有試話沒有自己心水聖物在慈善版  那都只好 照捐500 去 機構  或如果捐在師兄的戶口 我也會 告知師兄我捐了錢 但沒有眼緣物 聖物留給有緣人但我之後個感覺是比得到1件 聖物既心更滿足
我不是想叫大家不收聖物 而係想分享比大家 有時不一定擁有實物先會滿足  有時淨捐都感覺不錯
希望大家明白 善事同買賣既分別
頭像被屏蔽
韋拿 發表於 16-6-2014 20:39
其實個總理都唔想捐咁多,但係每位總理都有一個要捐獻既數目,電視臺搵女明星表演只係為左增加收視,樓主有 ...

我識人在電視台做  他話比我知 一早內幕定晒 捐幾多  而有d 是因為名而捐款  捐幾錢 一早傾好晒 佢地捐咁多錢 同我地捐100,200 其實一樣  應該影響不到生活  但我說得比喻是 不希望大家將 物件價值與 慈善掛勾