新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

[討論] 輪迴探討

頭像被屏蔽
homelessking 發表於 11-6-2014 14:58
呢D利益行前嘅想法仲要申延到下一代,個個小朋友都話唔可以輸在起跑線上,說到底咪又係功利主意,真係好 ...

係呀  現在已經無咩人 對神/佛/人 既尊重
現在D 家長只教小朋友對老師要尊重
可悲~~
由我地祖父母一代 拜神都講求好多禮節
到父母果代 已經開始簡化
將來到我地孫 可能連 上香都無埋  

呢D 都無埋何來知道因果 及輪迴  
LEVIS 發表於 11-6-2014 14:52
因為現在D人習慣左  利益行前 特別在 中國同香港  由D 老闆 及員工都睇到
為左 個工作 經常OT  1日工作1 ...

華人老闆真係好刻薄

加人工永遠最小,“開支紅酒好過啦,加人工比你???”
homelessking 發表於 11-6-2014 14:58
呢D利益行前嘅想法仲要申延到下一代,個個小朋友都話唔可以輸在起跑線上,說到底咪又係功利主意,真係好 ...

呢個就係現實,明知play group 無用,但收幼稚園要睇,為咗張cert.

頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 15:19
華人老闆真係好刻薄

加人工永遠最小,“開支紅酒好過啦,加人工比你???” ...

我有聽過 有人話比 野攪  係佢上1-2世 既債 跟左佢1-2世 或更多
但係果D 又無輪迴??
LEVIS 發表於 11-6-2014 15:22
我有聽過 有人話比 野攪  係佢上1-2世 既債 跟左佢1-2世 或更多
但係果D 又無輪迴?? ...

係喎,我哋好似拉得太遠

呢個問題我都想知,講到好恐怖,前世責,今世還,大佬呀,前世關我忍士咩
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 15:39
係喎,我哋好似拉得太遠

呢個問題我都想知,講到好恐怖,前世責,今世還,大佬呀,前世關我忍士咩 ...

我就係聽過D 人講 比野攪  話係佢吾知幾多世之前 佢殺左佢  害死左佢  佢現在要討債 佢跟左佢幾世 .....  但咁即係果個靈體無去輪迴??
LEVIS 發表於 11-6-2014 15:42
我就係聽過D 人講 比野攪  話係佢吾知幾多世之前 佢殺左佢  害死左佢  佢現在要討債 佢跟左佢幾世 .....  ...

係喎,仲要搞到佢家破人亡嗰隻,勁恐怖

我都係有呢個迷思,人死就要去輪迴,無得揀,咁鬼呢?佛經話餓鬼,地獄受苦,要等業報完喇先可以輪迴

咁有啲人又話佢怨氣大,即係點呀
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 15:54
係喎,仲要搞到佢家破人亡嗰隻,勁恐怖

我都係有呢個迷思,人死就要去輪迴,無得揀,咁鬼呢?佛經話餓鬼 ...

係呀.....   好似1樣野但都有多個版本  令人摸不著
LEVIS 發表於 11-6-2014 15:55
係呀.....   好似1樣野但都有多個版本  令人摸不著

咁又話迴向比怨親債主,咁點呢?
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 15:57
咁又話迴向比怨親債主,咁點呢?

有無 師兄 討論下