新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

[討論] 輪迴探討

頭像被屏蔽
LEVIS 發表於 11-6-2014 14:02
我明你意思 都可能係  但係又好似吾知有 怪怪 地咁

哈哈,加咗外星人落去係有D怪

有樣野我都好有興趣想知,六道裡面天道都係眾生之一,四面神係天神屬於天道啦,咁即係四面神都要輪迴?同埋修練咗咁多年,會唔會有一日成佛,涅盤呢?我無任何意思抵毀四面神,只係想討論下啫
頭像被屏蔽
homelessking 發表於 11-6-2014 14:10
哈哈,加咗外星人落去係有D怪

有樣野我都好有興趣想知,六道裡面天道都係眾生之一,四面神係天神屬於天 ...

哈哈   係呀  其實得閒討論下係幾好
我都想知眾神都需要輪迴嗎?

有話咩活佛轉世 呢個又代表 佛祖都要輪迴??

但輪迴左 係咪即係無左個神/佛=.=??
homelessking 發表於 11-6-2014 13:59
我都認同因緣,我都覺得今世嘅所有相遇都係上一世嘅延續,我好記得我個算命師話我前世係一個有修道嘅人, ...

係喇,師兄應該與佛有緣,所以可以接觸佛教

睇返現實,雖然同為人類,有啲人連佛係咩都唔知道
LEVIS 發表於 11-6-2014 14:00
大家緣份不淺  咁多興趣 選擇 咁岩大家可以係到眾埋

係喎,所以就好似有啲人你係唔識嘅,但第一眼見到佢你特別唔鍾意咁囉
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 14:13
係喇,師兄應該與佛有緣,所以可以接觸佛教

睇返現實,雖然同為人類,有啲人連佛係咩都唔知道 ...

吾好話佛 有D 人連 因果 都吾知係咩  由奇現在既金錢與科技社會
LEVIS 發表於 11-6-2014 13:42
我成日幻想如果有個機會比我睇返自己咁多世係點就好
1, 對自己更清楚
2,對歷史1個重要見證  ...

以前都想知,但係現在唔想
我都曾經有兩次算命話我前世係乜人,又如何呢?
兩個講嘅都唔同如何証實?
比你証實到仲痛苦,你可能會尋根找你過去,萬一親人仲在人世可能仲慘
今世你嘅生活就知你上一世有冇做好自己,同種幾多因,種左幾多惡孽
上一世所做過的所有,你唔會記得,所以同樣地,就算你知道上一世自己做過d乜都係無幫助,因為你下一世都唔會記得,只有今世做好d,下世你先會活好d

個人觀點,不喜勿插,得罪!得罪!
頭像被屏蔽
Rajini 發表於 11-6-2014 14:23
以前都想知,但係現在唔想
我都曾經有兩次算命話我前世係乜人,又如何呢?
兩個講嘅都唔同如何証實?

我想知道自己前世你咩人 既原因 真係八掛想知 HAHA
其實你都有道理 1. 無証實係咪  2.都改變吾到
但好多時人就係對 呢D 野存有好多求知   
頭像被屏蔽
LEVIS 發表於 11-6-2014 14:12
哈哈   係呀  其實得閒討論下係幾好
我都想知眾神都需要輪迴嗎?

多謝師兄 , 呢個Topic真係好,我想同人討論呢個好耐

以我所知佛陀係已經得道,涅盤,脫離咗輪迴,而泰國龍婆修練一生都係想成為阿羅漢脫離輪迴,所以會輪迴應該就只係六道裡面嘅眾生,咁藏傳活佛轉世係因為佢地只係屬於天道而要轉世定係佢地本來可以成佛不過選擇繼續轉世為人為咗傳教呢?我都好想知,期待對佛教有深深認識嘅師兄講解下
頭像被屏蔽
homelessking 發表於 11-6-2014 14:27

以我所知佛陀係已經得道,涅盤,脫離咗輪 ...

師兄  可以 大家一起探討下 是福份
我都希望 大家可以發掘多D不同話題去探討
但最緊要是 和諧 討論
homelessking 發表於 11-6-2014 14:27

以我所知佛陀係已經得道,涅盤,脫離咗輪 ...

我都覺得個Topic開得好,大家一齊討論下

其實發覺到自從開始學佛理身邊出現多左佛教徒{:6_295:}