新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

[討論] 輪迴探討

我係網上電台聴過主持人講話訪問家賓曾經話佢本人前一世係外星人,但係証實唔到喎!

danielchung 發表於 11-6-2014 13:17
絕對認同,咁虐狗人同狗之間就係有因緣連接起來了

可能唔止上一世,可能係前幾世 ...

無錯!我聽過就算係街擦身而過的人都要修好多世先遇到
Rajini 發表於 11-6-2014 13:28
無錯!我聽過就算係街擦身而過的人都要修好多世先遇到

對極,世間每件都有因,我今日回師兄你個post,我哋之前喺某世應該係有連繫嘅

中國人都有句百世修來同船渡,千世修來同枕眠
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 13:37
對極,世間每件都有因,我今日回師兄你個post,我哋之前喺某世應該係有連繫嘅

中國人都有句百世修來同船 ...

我成日幻想如果有個機會比我睇返自己咁多世係點就好
1, 對自己更清楚
2,對歷史1個重要見證
頭像被屏蔽
LEVIS 發表於 11-6-2014 13:12
其實我覺得大家都是同1個空間既眾生 而 只係生活方式不同
而因果 即係睇到隻狗點解輪迴做狗,亦知道點解 ...

我有諗過,會唔會外星人同地球人嘅福報唔同,所以輪迴之後一般都係外星人呢?

我暫時所理解嘅係,人,狗,鬼,神每樣眾生福報唔同,所以生存嘅年期都唔同,例如人大約80年命,即係80年輪迴一次,如果福報太少甚至無,先會輪迴落蓄生道或鬼道,而我地認知開嘅外星人不嬲好長命嘛,科技又高又無咩苦惱,所以可能佢地福報比我地好好多,介付於神道或人道之間,咁佢地要輪迴做人可能要做好多壞事,福報好低先得,所以我地咪咁少聽人講前世係外星人

同樣我地都好少聽有人前世係動物,因為由蓄生道升去人道都要好多嘅福報先得,或者要好多世先成到人,可能導盲犬累積嘅福報到某一世就可以做人架

師兄你覺得咁樣解唔解釋到件事呢?
LEVIS 發表於 11-6-2014 13:42
我成日幻想如果有個機會比我睇返自己咁多世係點就好
1, 對自己更清楚
2,對歷史1個重要見證  ...

Yeah
我都有咁諗過,可以見吓秦始皇,諸葛亮嗰啲人

但又要講返因同緣喇
我同呢兩個人都無緣,咁又點會遇到佢呢
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 13:17
絕對認同,咁虐狗人同狗之間就係有因緣連接起來了

可能唔止上一世,可能係前幾世 ...

我都認同因緣,我都覺得今世嘅所有相遇都係上一世嘅延續,我好記得我個算命師話我前世係一個有修道嘅人,所以今世無論點都一定會有宗教信仰,可能喺呢個Post發言過嘅師兄都係上一世一齊喺某地方修行過都未定,所以先有呢個緣喺呢度繼續討論
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 11-6-2014 13:53
Yeah
我都有咁諗過,可以見吓秦始皇,諸葛亮嗰啲人

大家緣份不淺  咁多興趣 選擇 咁岩大家可以係到眾埋
頭像被屏蔽
homelessking 發表於 11-6-2014 13:53
我有諗過,會唔會外星人同地球人嘅福報唔同,所以輪迴之後一般都係外星人呢?

我暫時所理解嘅係,人,狗 ...

我明你意思 都可能係  但係又好似吾知有 怪怪 地咁    
homelessking 發表於 11-6-2014 13:53

我暫時所理解嘅係,人,狗 ...

你嘅理論都有可能