Unite 香港佛牌討論區

設為首頁收藏本站

Unite 香港佛牌討論區

取回密碼
 新會員登記

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

免註冊即享有會員功能

搜尋
檢視: 1611|回覆: 64

[其它] 長文慎入

[複製連結]
前言

小弟呢幾日行過商場,旺角,荃灣等等
都發現好多佛牌店, 特別自從我自己認識佛牌後先發覺牌店極多
我有時會去買粒香都會發覺有好多學生或年輕人去請佛牌
我見過店主教一班男仔帶乜牌去溝女,念乜嘢經,點去求個牌令到佢愛上你等等
其他中學學生就店前討論"我想養隻鬼仔"之類
當然, 當初我接觸佛牌亦有所求 "我希望救到自己盤生意"
但眼見一班入世未深嘅年輕人, 為了"私欲"去請牌而一個成年人為咗錢去滿足佢地我感到心寒
在我眼中愛一個人一定唔會用類似降頭般方法去追求
之後我乜都冇買, 離開時我思考返自己係唔係只係有口話人

以前, 我做過好多工作, 不停進修
但都冇工作運, 比人畫花個底前途冇晒
連談婚論嫁嘅女友都離去
之後努力去學一門新手藝
無耐不得要領,唯有自己開業

之前分享過我生意不景, 能賣嘅我都賣咗去還錢
我一共欠人70幾萬, 出貨收唔到錢,人工,租,製作費照比
有一晚我突然想到佛牌

錯失

可能未試過破產邊緣嘅人未感到個種無助
約個"朋友"飲杯酒都冇人理你
個種冇方法之下嘅辦法就開始上網睇陰牌

首先講明, 自來了unite後我明白以下係我無知下做錯嘅事, 不是鼓勵, 請勿跟隨

第二朝, 一早去到牌店, 講咗我求錢求生意
陰也不怕, 之後看上了一個賓靈古曼
之後個店主又話有幾好有幾方便簡單
我一句都冇聽入耳, 只想有效求財解決危機
可能聽落好笑, 但你試過比收數佬搞你就會明白我點解咁瘋癲

攞上手又熱手又好痺, 呢啲感覺從未試過
心唸冇死, 比錢, 幾千蚊, 心唸能解決問題係抵比

之後一直拜, 生意冇好轉, 家人知道我生意失敗, 對我失望和擔心
有一天來到了unite

Unite

來到之後開始學習到佛牌之本意, 不應拜陰
多看了各師兄嘅文章同佛學教學
心境平和了
有時候有感己發分享自己境況
啲師兄都好鼓勵, 就算只係簡單幾隻字
呢樣嘢要好多謝unite
JTK

自問自己一名新手, 好多嘢都唔認識
因心態有變, 陰物冇再去請, 反而我喜歡上澤度金
之後有日街上見一佛店去問下
有一jtk像好靚(我只前分享個座), 老闆見我喜歡8折比我
前後冇5分鐘, 老闆個到聖物小, 但堅持不賣陰我好敬佩

轉變

分享係呢版, 抱歉, jtk冇為我立即生意滔滔
冇中6合彩冇飛來橫財
但令我更明白如何面對問題和努力去站起
呢段時間極辛苦但心靜了, 看清身邊人
可能jtk下有拉胡像
有一啲只在我好景時出現嘅人冇再揾我了
心態都變咗
幫人多咗
大陸廠亦唔駛我比尾數(幾千蚊), 冲叫我別放棄或做傻事
現在我會視呢種改變為我改拜神嘅得益
比錢更重要

前路

成功好失敗好, 生活如常
可能有一日生果日報會訪問我
因我昨日報考的士牌揸的士
有啲人會話我傻, 攞住外國碩士學位去揸的士
而家我只想用最大努力, 最短時間還返啲錢比人
再同我現任女友結婚, 係, 現任女友佢冇離棄我
感恩可以嚟到unite, 同多謝係論壇, wechat上比鼓勵我嘅師兄

之前分享本地獄遊記, 裏面有一張紙寫咗首詩

培養良田灑水先
用心洗滌內心田
朝朝夕夕無私念
才是歸出妙法玄

評分

檢視全部評分

果然長文{:6_327:}

使用道具 檢舉

師兄,真心講一句...加油

使用道具 檢舉

恭喜師兄,多謝分享

使用道具 檢舉

師兄,繼續努力,加油。人生始终是有升有跌。{:6_327:}

使用道具 檢舉

愛拼才會贏!師兄加油{:6_327:}

使用道具 檢舉

比左個Like你先再睇都未遲

使用道具 檢舉

師兄,唔好放棄,人有三衰六旺,一時失敗就當比個機會自己休息

之前,我都見過成班女學生圍住間尊賣狐狸牌嘅舖,我真係唔識形容嗰時嘅心情,有個師兄同我講有間舖尊賣呢啲牌嘅舖,一個月可以搵幾十萬,好恐怖,點解香港變到咁

講返正題,師兄,總之一時不如意,並唔代表以後都係咁,就算揸的士又點?至少靠自己,我支持你!!!

使用道具 檢舉

師兄。努力加油。
每個人都有低谷時期。無放棄。
你一定可以撐過嚟的

使用道具 檢舉

師兄你幾經波折 , 捱過低位再到現家
真心敬服你 , 可以捱得過咁多關

小弟黎緊畢業 , 前路白茫茫 , 無學歷 , 無經驗 , 無自己手藝 ,

連咩工都無明確目標

自己又大洗 , 又無咩人生計劃 無大志 , 只想安隱打份死版工做成世 。

希望有一日,我都可以好似你咁搵到自己既路同目標。

多謝你篇文

使用道具 檢舉

你需要登入後才可以回覆 登入 | 新會員登記