新會員登記
搜索
查看: 2774|回復: 34

戒煙方法

請問咁多位師兄有咩戒煙方法

煙癮日漸變大洗費就多左 ,
有咩戒煙既方法傳授比小弟

另外轉貼本討論區既1個Post , 有吸煙習慣既師兄 , 睇下

(轉貼)[南傳佛學] 吸煙的業報 - 每個人都需知道的自然真相 - 法身寺
http://www.unitehk.com/forum.php ... 9666&extra=page%3D1
我都想知!我差不多一日一包!
我1日半就1包
我每日2包 , 不過食大陸煙 {:6_320:} 唔買就無煙食 , 唯有呢個方法 !!!!{:4_111:}
我十一歲開始食 食左十幾年 如今已戒四年 四年內半口煙都無吸過
所用方法是: 話唔食就唔食 成包煙掉左佢
決心好緊要,我食咗20年,都戒咗4年。比心機,加油
bebekk 發表於 5-6-2014 09:28
決心好緊要,我食咗20年,都戒咗4年。比心機,加油

西利師兄
戒煙最大方法 就係靠意志 , 唔好比借口自己

頭像被屏蔽
我都係11 AGE 開始食  食到28AGE 時 就戒左
我既過程就係靠水同軟糖  
想食煙就飲水 /買定一大包夾糖  一口痕就食  {:7_364:}
亞特蘭提斯 發表於 5-6-2014 08:52
我十一歲開始食 食左十幾年 如今已戒四年 四年內半口煙都無吸過
所用方法是: 話唔食就唔食 成包煙掉左佢 ...

勁!!!!!比個讚你~!