新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

五戒-飲酒

其實會唔會訂不飲酒戒嗰時毒品同煙未咁普及呢?
飲酒會令人思緒混亂,容易做錯決定,影響修行,故列不飲酒為五戒之一,希望佛弟子時刻保持頭腦清醒

事情往往有正反兩面,現今已經有醫學証明,日飲小量酒對身體有益,但既然信佛,不飲酒又列為五戒之一,咁就盡量小飲囉,既然有啲人可以戒牛肉,咁唔飲酒問題都唔大嘅,唔好太執著

點解頭先打完後回覆只出得頭一行字架?
回復

頭像被屏蔽
師兄,其實唔使咁執著吖,飲酒唔好飲到醉咪得,我覺得喺香港呢個社會酒戒唔算難守,妄語先難,打工真係無可能句句真話
回復

homelessking 發表於 3-6-2014 14:31
師兄,其實唔使咁執著吖,飲酒唔好飲到醉咪得,我覺得喺香港呢個社會酒戒唔算難守,妄語先難,打工真係無可 ...

係呀,師兄,絕對認同

我試過去朋友嘅生日party,喺幾舊水飲到你死為止嗰啲場,認識到一個朋友真係滴酒不沾,只飲凍檸茶,即使敬生日酒都唔掂酒,好值得令人敬佩

至於妄語真係難搞,因為宜家啲人唔鍾意聽真話,明明唔係都話要係,講真話只會比人話唔識講嘢,比人話說話無包裝過
回復

頭像被屏蔽
danielchung 發表於 3-6-2014 18:00
係呀,師兄,絕對認同

我試過去朋友嘅生日party,喺幾舊水飲到你死為止嗰啲場,認識到一個朋友真係滴酒 ...

生日去玩吾飲....  好難丫 @@
同埋咁熱 啤酒好難抗拒
回復

小弟不飲酒因為小弟對酒精敏感 , 1飲就生野
回復

頭像被屏蔽
幸好小弟平時不煙不酒
回復