新會員登記
搜索
樓主: saeboy

我信佛牌,但又唔信佛(沒有矛盾的)

信唔信唔緊要,只要向善就好
頭像被屏蔽
chanwaiman 發表於 31-5-2014 01:17
各人有各人自由,和平討論就好了,如果玄學佛學宗教能被你幾句道破,也不值一信,雖不知你深入硏究宗教有幾 ...

就是要從討論中學習^_^
頭像被屏蔽
HugoSung@FB 發表於 31-5-2014 09:01
正所謂佛渡有缘人。學佛,拜佛,信佛是對自
己良心的交待,不是做给别人看的。
修佛是修心,佛無處不在。

所以這就是拜物教的心理,人的心理認為有,咁就會感到安全,提升自信心,做起行上來都會感到順利吧
頭像被屏蔽
el8840696 發表於 31-5-2014 02:30
你鍾意信就信, 唔信就唔信啦, 哩樣野冇得強迫o既

我只有一句........「希望樓主唔好用 ...

怎會呢~咁我想請魂魄勇,唔知算唔算陰,雖然祂是古代既陰兵,但要念動心咒才會現身,不會有靈跟住你
頭像被屏蔽
chanfon 發表於 31-5-2014 01:45
我個人認為..
既然你願意請供佛牌..
那即是因緣..

我願意請牌是因為相信它有效&漂亮~
所以這就是拜物教的心理呀,人必須倚靠其他,又有幾多人能倚靠自己?
真正的信自己呢!!??咁既話就唔洗佛牌,佛像,無佛教無天主教......
但係無論咩教都好,偏偏有好多神蹟出現,令人難以不信而又難而信!!!
所以我的心是處於半信半疑
頭像被屏蔽
chanwaiman 發表於 31-5-2014 01:17
各人有各人自由,和平討論就好了,如果玄學佛學宗教能被你幾句道破,也不值一信,雖不知你深入硏究宗教有幾 ...

一直就是和平討論呀,只希望你們不要惡化這個討論就好了......
我無話要道破,你無見到我最後個句???
是[歡迎討論],不是[歡迎不和平討論]
不討論點學習,上課時都要小組討論吧???
老師不會要你再學習後再發表意見吧???
search 釋迦牟尼, 你會了解佛的來源同佛教多d,
可能有一部分係傳說,但當中包含好多史實。相信佛教都係好簡單相信 「因果 」同 「緣」
教義亦合理及合乎人性方面。
我都認為你可以相信聖物的力量而唔信佛教係冇問題,你亦可以咁諗,聖物就係大家接觸佛教ge橋,慢慢就相信佛教

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
樓主,睇嚟你都係一個好理性嘅人,同我一樣,但係有D野你可能了解得唔夠透徹,所以有呢個結論,我都唔係專家,我嘗試分享一下我所了解嘅睇下會唔會俾到一D新思維俾你

佛牌力量唔係純粹嚟自念力,係嚟自禪定力(念力) +咒術(法門)+材料+加持時間,所以如果只係禪修而無咒術,最多只能練得六神通(e.g. 天眼通,他心通),唔會有孔加班,咩打等效果,咁咒術嘅力量又嚟自邊度呢 ? 就係魯士嘅傳法,魯士係佛祖嘅老師,所以如果你有見過加持法會,你會見到有魯士頭綁住經線去佛牌就係其中一種加持方式,當然如果只得咒術而無高深嘅禪定力加持咁牌嘅力量都會大打折扣,但係如果你信佛牌力量,即係應該會信有魯士呢樣野,咁魯士又係佛祖嘅老師,咁點解又會唔信佛呢?

好多龍婆都講過,戴佛牌係想你透過神奇嘅力量令你去認識佛教,再而認識佛理,好好改變自己,做一個好人,所以你話心理素質係有一定關係,我嘅理解係牌嘅力量會影響人嘅心性,就會加大某種行為,例如戴咗有咩打嘅牌會令個人開朗D,Social D , 咁人緣自然會好 , 但係如果只係相信佛牌力量而拒絕信佛,就會容易走火入魔,最後為咗追求力量而走向陰牌,有好多人玩陰牌就係佢地永遠都唔明一個定律,神通不敵業力,如果佛牌力量真係咁強大咁泰國一早係世界嘅一哥啦

所以其實你戴牌,你對佛教有懷疑,喺United發表討論已經係不斷咁認識緊佛教,好多人係連佛牌都唔想接觸,佢地連認識佛嘅機會都無,希望你能成為一個正念正信嘅戴牌者

評分

查看全部評分

信則有.不信則無{:7_345:}
其實樓主為咩嘢要帶佛牌呢???因為佛牌可以帶比你利益???但你又唔信佛喎,咁你又信由佛嘅弟子用佛嘅法門做出嚟嘅佛教聖物嘅???咁會唔會有矛盾呢???

佛係喺大概2500年前出生於印度,係一個覺者,創立佛教,並唔係由人創造出嚟!!!好似樓上有位師兄所講,如果無相關知識,可以去google search吓釋迦牟尼佛

我反而相知道既然樓主唔信佛,但又帶佛牌,認為佛牌力量源自佛弟子嘅念力,咁會唔會守由佛弟子訂出嘅戒律架???咁會唔會帶住塊牌做愛???帶塊牌殺生???