新會員登記
搜索
查看: 3259|回復: 28

[分享] 那日早晨,我獨自走上通往太和寺的道路

頭像被屏蔽

自從知道太和寺需要籌款之後,一直都好想出一分力,但係又唔想淨係捐牌,未去過又想上去行下順便捐錢,所以今日特登一早起身上咗去

想同師傅傾計最好10:00am前到,因為師傅11:00am開始午飯,而下午通常師傅們要修行,所以朝早去最好
上到去,副住持曼聶師傅比咗D以前嘅相我睇,講下故仔,之後就同負責翻譯嘅師傅傾咗好耐,由佢地日常點樣修練到正牌,陰牌,同埋D善信戴陰牌俾鬼附嘅故事都講咗好多,師傅仲帶我去睇D善信放低咗嘅陰牌,話嗰D牌有陰性能量,叫我唔好掂,我忽然口痕,問佢我塊牌係正能量定陰能量,除俾佢感應下,好彩,係好正氣嘅正能量

傾到差唔多時間,本來想走,師傅叫我一齊食飯,咁當然卻之不恭

太和寺嘅僧人係食齋嘅,呢碟飯入面所有好似肉嘅野都係齋,真心好食,咁好餸,真係日日食齋都得, 煮飯嗰位善信係咁叫我添飯,我邊好意思添吖

食完飯,師傅望住我,突然同我講,叫我幫手洗缽,話我生活入面有D事做錯咗,洗缽可以消消業障,我笑而不語,當然即做,講真,化緣缽對僧人嚟講好重要,能夠幫手洗缽絕對係我嘅榮幸

大雄寶典,做功德迴響嘅地方

大雄寶典,做功德迴響嘅地方

最後曼聶師傅幫我做功德迴響,佢一句我一句,好彩我都叫發到個音,唔洗師傅再Repeat,本來我想佢再教我念經,可惜語言不通,結果佢就送咗本巴利文經俾我自己練,我心諗: 咁開心又食又拎?當然我再多付捐款啦~

對我嚟講今日真係好難忘,無諗過可以有咁多得著,師傅們都好好人,各位師兄如果有心想幫太和寺,除咗捐牌之外,亦好值得親身上一趟寺捐款或做其他功德(例如煮飯),我可以好肯定,你最終嘅得著,一定會俾你想像中多好多

如果覺得有用嘅就加下分或者俾個讚我支持下,Thank you~

評分

查看全部評分

師兄 {:7_353:}功德無量
頭像被屏蔽
善有善報
師兄有心人
師兄,善有善報!
師兄,你係得既。。
師兄好嘢
支持
頭像被屏蔽
{:6_327:}{:6_327:}小弟都想去下.可惜唔識路...有無師兄一齊去?
good{:6_327:}
頭像被屏蔽
有師兄問點去,我再講多少少,喺太和站B出口出,過錦和橋,去石鼓壟村,會見到有個牌寫住泰國寺,

一路行上去,行到咁上下會見到另一個牌

再上,上到一個地盤,你會覺得唔對路,但係要繼續有信心繞過地盤再向山上行,最後就會去到,總之一定係上山方向,任何路走下坡都錯