新會員登記
搜索
查看: 19186|回復: 29

九尾狐仙 ( 小弟愚見 )

小弟就訓啦 , 諗起D野係關於九尾狐仙 , 所以就打番篇野先訓 , 小弟第1次出Post , 如資料有誤 , 如有不敬 , 請各位師兄見諒。

我初初接觸佛牌時,就比九尾狐仙牌吸引住,點解? 因為九尾狐仙牌的法相係幾特別,有別於其他佛牌,在各個佛牌店外,你總會見到有幾個九尾狐仙牌係到,而且每個牌既法相都係美若天仙。

九尾狐仙牌中係咪真係狐仙呢?
首先,在小弟自己既認識之中,九尾狐仙 本是屬於道教,關於九尾狐仙的傳說我吾係呢到講啦,Google下就可以搵到。

咁點解泰國有九尾狐仙呢個法相出現呢? 曾經請教過1位師兄,早10-20年前,泰國佛牌重未係中國市場流通果陣,係未有九尾狐仙呢個法相既佛牌,後來泰國佛牌日漸普及,有1些阿贊就借九尾狐仙法相製造佛牌,係借,借

咁點解係借呢?
因為坊間可以見到既九尾狐仙牌中,我吾敢講全部 , 吾敢講9成 。有d入邊既靈吾係九尾狐仙 ,而係女靈,

講到呢到,你可能就會問,點解會入女靈? 小弟當時都係咁問
咁當時師兄就比左個例子出黎
若果有1日,你見到個 天使牌 ,咁入邊會吾會係 天使

泰國佛教本是沒有九尾狐仙 ,咁只係借其法相,再入女靈。但靈同仙係差幾級
如果真係九尾狐仙當然係好啦,但如果係女靈,又供得吾好,後果好嚴重。

本文只係小弟既愚見,如有不敬 , 資料有誤,請見諒

祝各位師兄身體健康,

24/5/2014
lwh719

評分

查看全部評分

很害怕,幸好我玩正
感謝分享
如果真係九尾狐仙當然係好啦,但如果係女靈,又供得吾好,後果好嚴重。

係九尾狐仲大獲,人地好地地自己修行緊,鎖佢入牌,如果係我實玩謝個帶牌人
student0426 發表於 24-5-2014 00:41
很害怕,幸好我玩正

遠離陰牌
Oceanimport 發表於 24-5-2014 01:58
係九尾狐仲大獲,人地好地地自己修行緊,鎖佢入牌,如果係我實玩謝個帶牌人 ...

陰靈吾係普通人可以駕御, 供得吾好後果嚴重
係囉,九尾狐唔係中國嘢嚟架咩?聊齋講嗰啲丫嘛

咁之後啲人為咗搵會唔會整隻hello kitty,鬆弛熊再入靈架?話旺姻緣云云

咁仲好啦,個樣無咁邪,唔會比人投以奇怪目光
有d 九尾,,直頭成個真人立體公仔,,仲要鬼咁性感,,
吹脹,,{:6_299:}
頭像被屏蔽
吾好再討論九尾狐啊,要講,一早已在論壇講完,是與非早有定論,而且一聽見狐狸精牌,
就覺討厭,真吾想再看到這些玩具牌
大自然 發表於 24-5-2014 11:05
吾好再討論九尾狐啊,要講,一早已在論壇講完,是與非早有定論,而且一聽見狐狸精牌,
就覺討厭,真吾想再看到這 ...

抱歉抱歉 , 小弟新加入 , 下次爬左文先出post , 以上只係小弟既見解 , 請師兄見諒