新會員登記
搜索
樓主: dad.issue.hkg

[求教] 灣仔 點去太和寺同 元朗 大棠寺? 同一日去哂兩間, 應該點搭?

頭像被屏蔽
dad.issue.hkg 發表於 23-5-2014 20:09
其實我唔覺 問人地係邊到拎牌 就叫唔尊重, 我有禮貌地問,

同埋 我無話我唔信法身寺, 只不過係有師兄回 ...

你仲話你無問題,你講的,睇到我火都來
你今晚吾好好檢討下自己
頭像被屏蔽
dad.issue.hkg 發表於 23-5-2014 20:09

你有禮貌地問就代表有禮貌呀,你咪玩啦
你一點都吾尊重間寺廟同師傅呀

我知邊度的最真
   你自己做了。洗鬼講咁多咩
樓主, 我只係知, 你嘅問題並非戴個佛牌就攪得掂

評分

查看全部評分

c8kin 發表於 23-5-2014 21:36
樓主, 我只係知, 你嘅問題並非戴個佛牌就攪得掂

唉.... 救父心切, 我咩方法都要試架啦....
咁你覺得 問題 可以點解決?

如是因,如是果,順其自然
頭像被屏蔽
dad.issue.hkg 發表於 23-5-2014 23:22
唉.... 救父心切, 我咩方法都要試架啦....
咁你覺得 問題 可以點解決?

你有幫阿爸嘅心,考順,係可取嘅,但係你要先問咗你自己,你係咪真係信南傳佛教,信佢幫到你,信嘅,唔好質疑,上去寺請教師傅可以點做,師傅講嘅所有野都要跟住做,一步都唔可以漏,同戴唔戴牌無關係,同埋都無人可以保證一定解決到,始終神通永遠不敵業力,如果呢個係你阿爸一定要承受嘅果,想幫都幫唔到

最重要一點係,無論你想試咩方法,當你有懷疑嘅時候,功效已經減半了...

仲有,好好諗下其他師兄講嘅野,喺呢個世界遇到肯真心話你而唔係暗地裡冼你嘅人,係好好運嘅一件事,祝你好運

評分

查看全部評分

homelessking 發表於 24-5-2014 00:33
你有幫阿爸嘅心,考順,係可取嘅,但係你要先問咗你自己,你係咪真係信南傳佛教,信佢幫到你,信嘅,唔好 ...

好, 多謝你同咁多位師兄

其實我信 師傅同我講既野既

我想問下 其實 佛教點睇其他宗教?
我上網見到佛/天主教/etc 都有唔少既真人真事...

thanks,功德無量
頭像被屏蔽
dad.issue.hkg 發表於 24-5-2014 00:40
好, 多謝你同咁多位師兄

其實我信 師傅同我講既野既

對我嚟講,其實無咩所謂,所有導人向善嘅宗教都值得尊重,因為世界需要和平,人類先會幸福,導人向善嘅宗教就可以令世界更和平,而誠心去依足戒律嘅信眾就為世界和平出咗一分力

所以用神蹟多少去計算嘅叫做科學,唔係信仰,根據戒律去努力改善自己令世界更和平先至係信仰嘅本質
homelessking 發表於 24-5-2014 02:07
對我嚟講,其實無咩所謂,所有導人向善嘅宗教都值得尊重,因為世界需要和平,人類先會幸福,導人向善嘅宗 ...

咁多位師兄 身邊屋企人有無反對你地 咁誠心信佛?

我 GRANDMA 果D 係咁話迷信,
過節拜神就算,
唔使去幾間寺廟問, 又跟佢地教做到足!

其實師傅教 落, 要我爸爸親自念經迴向,
我諗住搵佢夾計, 迫我爸爸日日念...

點知佢就係咁話我咁迷信, 連讀書都亂哂龍, 讀唔成書 ! {:4_111:}
話到我都火埋