新會員登記
搜索
查看: 8635|回復: 34

[佛壇] 家中壇之擺放 一代香爐宗師的故事

唔知大家記唔記得, 我分享過呢個壇呢?
DSC00440 (Medium).JPG

由於近排開始黑, 越黑又越想加多D上個壇到, 越加越多.......

結果: 變成以下模樣!

登錄/註冊後可看大圖

滿心歡喜 以為最強既壇已面世!

四面神, 4個香爐加四杯水加四份燈同水果
五個小立尊, 加招財女神符布, 祖先, 水晶,佛牌!!
無敵既組合

點知........ 過左幾個月都係咁黑, 拍賣牌諗住結緣下, 無啦啦又有位趙生出來pm 人截糊.........
返工又比人的入房, 兩個 DISTRICT HEAD mon 住我打call...... 屌, 假假地都manager oY, 玩野咩?

之後Wechat 班兄弟,諗住問下點解會咁黑

亞大一睇, 即刻粗口橫飛~~~~~

"XXXX,你XXXXX, 你XXXX XXXX XXXXX XXXXXX XXXXXX, 咁梗係黑啦"

大家肯定睇唔明, RIGHT?

總結如下:
1. 主神係四面神 旁邊最好唔好放咁多其他像2. 祖先放在神旁邊 尤其係四面神 會搞到祖先都唔安寧
3. 符布唔係攞黎供架
4. 符布仲大過個小立尊佛壇 唔岩規矩
5. 大象係供品, 我又走去供水比佢地, 即係你供蘋果,前面再供肥料比蘋果 錯曬
6. 太多太多香爐(屌, 我變左香爐王) 一個壇五個香爐, 比人隔空搞到爆炸都幾大獲!
7. 燭, 兩個就夠
8. 要以簡潔為主

亞大比左專業意見後
的起心肝 執到以下模樣:

登錄/註冊後可看大圖

神奇的事發生了!
兩日, 冇錯, 係兩日ONLY!

我做左一單好大既DEAL (1張夠我一季QUOTA)

所以分享比大家.......... 唔識千祈唔好亂擺!

評分

查看全部評分

謝謝分享{:6_327:}{:6_327:}{:6_327:}

評分

查看全部評分

謝謝分享

評分

查看全部評分

個人覺得先人果段先重要

評分

查看全部評分

做返岩個人順返就好了
多謝分享

評分

查看全部評分