新會員登記
搜索
樓主: hook282000

[討論] 大家帶佛牌時有否守"五戒"呢?

請問心經裡面邊段係解釋咗:"酒肉串腸過 佛在心中留"???
joey 發表於 19-11-2012 00:19
你有冇想過在酒樓上的魚,你食了它,對它來說可能是一種解脫,人生出來你殺了它是為什麼,你見過有高僧為就死 ...

為求一己口福殺魚以食 跟高僧為就死o既人訟經 雙題而論 正確與否顯然易見
hook282000 發表於 19-11-2012 02:06
殺生的界定,就是能夠知生怕死的動物,都不能殺。
據英國《每日電訊報》報道,最新的研究說,魚不僅能夠感覺 ...

放魚多D,好少殺魚,我只係唔想大家對守戒太執,我覺得你地都講得好有道理,可能係我曲解左D佛理啦
joey 發表於 20-11-2012 22:25
放魚多D,好少殺魚,我只係唔想大家對守戒太執,我覺得你地都講得好有道理,可能係我曲解左D佛理啦{:1_215: ...

又唔好咁講,大家都係研究下啫,佛學博大精深,我地學一世都未必學得完,如果有問題大家都應該一齊研究,一齊進步{:1_1:}
hook282000 發表於 20-11-2012 23:28
又唔好咁講,大家都係研究下啫,佛學博大精深,我地學一世都未必學得完,如果有問題大家都應該一齊研究,一齊 ...

可能係我睇o野太化了,老實講我以前食過一段時間齋,但因為屋企人好難配合我買煮飯,又成日食剩好多食物,之後就放棄左
joey 發表於 20-11-2012 22:43
可能係我睇o野太化了,老實講我以前食過一段時間齋,但因為屋企人好難配合我買煮飯,又成日食剩好多食物, ...

其實要修都好簡單,四個字"誅惡莫作"
只要心存善心,不要為自己一時既貪念或快樂而去做一些違背良心的事情就可以了!