新會員登記
搜索
查看: 1663|回復: 15

[討論] 轉換佛牌問題?

師兄們 當你帶開一面(佛牌A)既時侯

然後你轉帶 (佛牌B),   咁你就唔會再帶番佛牌A.....放左響屋企.

咁你會唔會覺得好無禮,請左又唔帶, 整係放響屋企, 轉帶第二面佛牌,.....會唔會有一種好似 偏心既感覺  

如題,有冇師兄可以分享感受??
我覺得係心態問題,放喺屋企唔代表唔尊重~
心態問題啫。唔通我有幾十個牌就要將幾十個牌日日戴住?冷靜冷靜。。。
頭像被屏蔽
點解會無禮呢?咁D信佛嘅牌商咁多牌擺喺度咪好無禮?
又或者好多師兄有好多供奉型佛像係屋企唔帶得出街又會唔會無禮呢?
又或者將所有牌戴晒出街係咪等於有禮,尊重?

我尊重佛法僧,有無佛牌,戴唔戴喺身都一樣有著敬意,尊重
我覺得不應用凡人既心,去測度佛陀既心
尊重在心中
尊重由心,唔戴牌唔代表唔尊重
I will put all amulets in a small bag / box and take them all out with me inside my bag....... {:7_348:}
頭像被屏蔽
Yes agree..I have some good plate and sometime change to bring..very common
佛祖心中留
我甘多只牌。除了收藏的。。基本上轮流带