新會員登記
搜索
查看: 542|回復: 4

淨土宗簡介

淨土宗由唐代善導大(613—681)創立,奉《無量壽經》、《觀經》、《阿彌陀經》為正依經典,依龍樹菩薩《易行品》、天親菩薩《往生論》、曇鸞大師《往生論註》、《讚阿彌陀佛偈》、道綽大師《安樂集》、善導大師《觀經疏》、《觀念法門》、《法事讚》、《往生禮讚》、《般舟讚》為相承祖師論釋;尤尊善導大師《觀經疏》為開宗立教之根本祖典。

淨土宗以阿彌陀佛因願果號為立教根本,以四十八願中第十八願為軸心,建立難易二道、自他二力、聖淨二門、要弘二門之教判體系,確立一心五念、正雜二行、正助二業等心行業規範;以「信受彌陀救度,專稱彌陀佛名,願生彌陀淨土,廣度十方眾生」為宗旨,以「本願稱名,凡夫入報;平生業成,現生不退」為特色。
頭像被屏蔽
師兄 , 幸運地到了"淨土"後就修煉至成佛 ? 直至永遠 ?
          一般無修行人到"淨土"後 , 跟修行幾十年嘅( 高僧 )是否一樣 ?
          如果一樣 , 幹嗎要現世修行咁辛苦 ?  
          不一樣的話 , 有何不同呢 ?
          後學不明
          佛家有云 : 成,住,壞,空  ....... "淨土"是否一樣有滅嘅一日 ?
          指教指教 :dizzy:~~   
axe 發表於 28-3-2014 14:55
師兄 , 幸運地到了"淨土"後就修煉至成佛 ? 直至永遠 ?
          一般無修行人到"淨土"後 , 跟修行幾十年嘅 ...

咦,師兄又係你喎,睇嚟我同你都幾有緣喎

真係唔好意思喇,小弟智慧有限,只能作簡介,既然師兄能問出咁有智慧嘅問題,還望師兄講出個人見解,為版友增進智識,功德無量呀,師兄
頭像被屏蔽
呵呵 , 冇修冇證 , 何來見解 ~~
我都忘記上次了.... 早知唔問啦 :funk:
我尼隻犯賎的迷途的小羊 , 要師兄你"當頭棒喝"嘛
我睇都係同師兄你有緣了

其實現今都市人接觸佛法嘅機會唔細,但生活環境逼人,好難令到人有時間修佛,看師兄的問題應對佛學有修為,望師兄多多分享,宣揚佛法,相信在論壇內每一個人都會支持

還請師兄多多指教,共勉之