新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

帶左財龜後 開始想養龜想了2-3個月終於買左

大約?睇張相好巨型
韋拿 發表於 25-3-2014 22:42
大約?睇張相好巨型

其實唔算大
因為我係主餵草,慢慢大先會健康D
佢得尺幾長
對重量就真係冇咩感覺,所以唔知
頭像被屏蔽

堅呀師兄{:6_327:}
頭像被屏蔽
OTKC 發表於 25-3-2014 21:43
天氣總有凍同落雨, 咁點帶佢日日晒AR
3年凍都冇凍過?!
有心冇心就唔知你,

所以話呢…唉
如果你係真係解釋既…我冇乜所謂
不過你似係誤解多
BlackCatKer@FB 發表於 26-3-2014 09:05
所以話呢…唉
如果你係真係解釋既…我冇乜所謂
不過你似係誤解多

就當我誤解la﹐但相信每一個養龜聽到800蚊套餐都知咩事﹐其他人可能唔知﹐但養開爬蟲就明嫁﹐你可能唔知魚街ge野﹐但唔好再同人講800都有乜有乜﹐800包ge野設備質素係點﹐心知la﹐我咁嬲ge係驚有人睇左你講800蚊套餐而真係去左買800套餐﹐到時養到隻龜唔係死就病﹐累左條生命
頭像被屏蔽
OTKC 發表於 25-3-2014 21:55
樓主
赫曼地盤侵略性比較大
養大左時,可能會互咬,就算一男一女亦有機會 ...

THANKS 師兄 好呀  交流下  你隻盾好靚
其實佢地 站時感情都幾好下 因為賣龜果個人 都由細將佢地放在一起的 佢都養左7-8個月
我都認同你所說果d 養死龜套餐
我都做過好多資料搜集再仔細考慮左數個月 自己有無 時間,經濟,能力 先決定養
所以我用既野都吾會用cheap 野 坦白說 我個日160w光膽都4xx  支uvb 都300幾400
燈罩都是用大 果d 吾係用細果d  再+埋噴濕機 正打算 過2日放假去買埋個時間控制落噴濕機用
頭像被屏蔽
OTKC 發表於 26-3-2014 09:21
就當我誤解la﹐但相信每一個養龜聽到800蚊套餐都知咩事﹐其他人可能唔知﹐但養開爬蟲就明嫁﹐你可能唔知 ...

我初初見到800蚊1set 都覺得 奇怪
買單隻b 基本都要450-500最平 吾計 d 有問題 我見過有間賣380 但好多人話佢d 龜出事
箱用 d 膠箱 有返咁上下size 都要180-250啦 如果買細 佢地1-2年又得快 到時又晒$ 換我覺得養燈真係 好重要既一環
日日曬都好 我都會keep 定 3個w 數既係到 160w  100w 50w 日燈
夜燈都150w 100w 同50w  
同1支淨uvb全部都要買定1/2套係到 防止特然燒左個膽
因為吾同氣溫就要吾同w 數去配合
我仲未買個外置燈架  用黎冬天凍涼用
仲有溫度計我都買左2個 1個放箱  1個check 住 沖涼d 水既溫度
所以我 買左個2手爬蟲箱+ 2個燈罩同2個燈膽  配埋其他野都要近4k  如果all 新 一定over4k  我其實仲有好多野未買
1個外置活動 燈架 同想整多1個 外置夾既燈罩用黎幫控溫  噴濕機時間制  等等.........

{:7_347:}{:7_347:}
LEVIS 發表於 26-3-2014 10:58
我初初見到800蚊1set 都覺得 奇怪
買單隻b 基本都要450-500最平 吾計 d 有問題 我見過有間賣380 但好多人 ...

冇錯﹐我都買多兩盞燈以防萬一﹐我岩過去個冬天就係突然燒左盞燈﹐好在有後備。
互咬問題係大個先知﹐我有d朋友d 龜都唔會互咬﹐但亦有d fd 有出現互咬﹐呢個係品種問題﹐赫曼係較重地盤心﹐當大個成體時﹐就要留意下﹐有師兄真係互咬到成忽肉冇左…佢地都係由b 養到大﹐加油呀師兄﹐
頭像被屏蔽
OTKC 發表於 26-3-2014 13:40
冇錯﹐我都買多兩盞燈以防萬一﹐我岩過去個冬天就係突然燒左盞燈﹐好在有後備。
互咬問題係大個先知﹐我 ...

知道師兄  我會多多留意  THANKS