新會員登記
搜索
樓主: 123456yan

[求教] 請問咁算犯介嗎?

大自然 發表於 23-3-2014 09:51
如果係對佛法不太明瞭,不吾好亂教別人,如果你的錯誤引出別人錯誤
那就如果,

無錯,喺嗰度學到好多嘢,其實好難就每件一件事去量度有冇犯戒,有冇做錯,最好就自己了解咗佛法,咁就唔使驚啦

好似你明白咗數學加減數,咁你就唔使經常問1+2=幾多,下次就10-4=幾多

總之take it easy啦

評分

查看全部評分

s010187 發表於 23-3-2014 02:36
做人唔好咁緊張~ ^o^
唔知你幾大~ 但係五介之中...人守到一兩介本身已經好利害
不殺生

師兄,見你好有心打文章嚟回覆,首先多謝你,明白你係想幫忙師姐嘅查詢,但小心回覆內容一定要準確,如果唔係就好心做壞事。
請到佛學區睇吓文章,大家再學習吓
韋拿 發表於 23-3-2014 09:06
樓主意思係講人壞話?

唔係呀
唔係我講壞話
簡單講係有個人講另一個人壞話我知
而比人講個個人問我人地講佢D咩, 我講返比佢知
頭像被屏蔽
首先師兄 我覺得你咁不是說人壞話
如果 有個人偷野 你見到佢偷而個店主問你係咪見到 你講事實 呢d 算是說壞話嗎?
如果你講見吾到/吾知  你已經是講左大話 啦
那麼你到底講事實 先岩 定幫佢隱瞞先岩?

帶牌係信念不犯大錯正常係無咩野
有d人話帶牌吾可以 睇 咸野 但係如果 你帶住牌行過旺角某d 商場 4樓4仔緊 d4仔 封面貼到 成個牆都係 咁又破戒?
難道要 蒙住眼行?
其實帶牌不用太緊張(我果時都係 但想通左後 就覺得好自然)
做事由心而發 吾好存心 作姦犯科  害人 就ok la
吾好帶住攪野 , 訓覺 , 打飛機 等等 就問題不大

123456yan 發表於 23-3-2014 14:47
唔係呀
唔係我講壞話
簡單講係有個人講另一個人壞話我知

首先係“戒”唔係介,留意呀,另外你有“受戒”嘛?
如果無,咁係關乎你“道德價值”睇法,唔關破壞戒律問題
放鬆d,個牌有失效又係另一回事
唔好想得太多,重點係你無講假話就得
如果怕再遇呢種情況,咪沉默應對囉,你個朋友係收到風先問你架
帶牌唔一定係誠心佛教徒,但自己應該去學做個開心人,多困惑就去多學道理
咁多師兄同你講無事就自己想想,好與壞,係經過你摸索先真
我就話你無事,能夠反省感恐懼,證明你係一個好人,個牌一定好好保護你
話大家聽你戴乜野牌喇。

師兄,人唔係佛,人係會犯錯或戒的,佛菩薩係慈悲嘅,既然犯錯了,誠心懺悔⼀
s010187 發表於 23-3-2014 02:36
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

知唔知乜係五戒吖?
不嗜酒
不淫邪
不殺生
不妄語
不偷盜