新會員登記
搜索
樓主: s010187

[討論] 考考香港人對佛牌的認知,這個佛牌是什麼澤度金?

s010187 發表於 22-3-2014 20:41
好啦~介紹小小先~ 佢個名叫澤度"葛" 好似只有一千個咁上下
當年轟動泰國一時....其後被新聞封殺 ...

師兄,科普{:4_101:}
韋拿 發表於 22-3-2014 22:20
[討論] 考考香港人對佛牌的認知,這個佛牌是什麼澤度金?

唔係JTK你又問依個係咩打JTK? ...

依,係喎邊度可以搵到呢個牌,有冇後面睇下{:4_85:}
s010187 發表於 22-3-2014 20:41
好啦~介紹小小先~ 佢個名叫澤度"葛" 好似只有一千個咁上下
當年轟動泰國一時....其後被新聞封殺 ...

師兄 比多D資料 等我地學下野啦~
澤度葛,係咪即係碌葛,有靈果啲{:4_101:}
我詳細小小講
呢一個"澤度金"被製做出黎係"澤度金" 但材料係用 28具 "碌葛" 製成
由於當時泰國好難定義佢為 "碌葛" / "澤度金" 所以當地人命名為  "澤度葛"
亦有好多香港人聽到 "碌葛"  就會大叫怕怕~ "乾屍啊!!!!!!"
其實"碌葛" 係幫人幫到盡,唔會做壞事.....原理同古曼童一樣 佢地係不幸胎死腹中,要排隊輪回 所以要幫人換積分去輪回~
而"碌葛" 有分好多種 牛 , 貓 , 人 三種
而貓係最出名 ( 話說如果有隻貓去左你屋企,你肯收養佢...佢大左臨走前會留低一塊硬血既物體...呢個就係"碌葛"...當然呢個只係傳說啦 )
("碌葛"  係指胎死腹中的一個血塊)
而呢個 "澤度葛" 係由一位龍婆係地下挖到28具"碌葛" 然後將其製成1000塊"澤度葛"
呢件事在泰國轟動一時....係事發一星期後被新聞封殺.....
至於呢個牌點解我會有....係一個泰國好朋友比我~ 放心~ 呢個泰仔係一個好好好人~ 我見十大高僧都係因為佢帶
佢有好多罕有佛牌,但從來不講價錢
有一個係佛牌最貴排第二...價值港紙八百萬左右都係佢度
佢成日同我講....佛牌唔應該話幾錢幾錢
唔通有錢拜神無錢唔拜得神?
不過今次都係想同各位分享下冷智識咁~ 我見香港人帶既牌個個都一樣師父一樣年份咁~ 好似小左D唔通既方向~
有興趣可以同我傾下關於神既故事~或者佛牌咁~
我自己深信每個佛牌製作前都有一個獨特既故事~
希望你地鐘意啦{:7_346:}

評分

查看全部評分

s010187 發表於 23-3-2014 02:25
我詳細小小講
呢一個"澤度金"被製做出黎係"澤度金" 但材料係用 28具 "碌葛" 製成
由於當時泰國好難定義佢為 ...

我想問問出處 真係大開眼界呀
頭像被屏蔽
我搵到既資料係
『澤度葛(派古曼粉澤度堪) - 注入了28個古曼的粉去製造. 而且是龍婆龍耐大師開光加持的.有多種顏色。佛牌功效同澤度堪相同。因為有派古曼粉的關係。會有特別的能量。後面是鷹神, 迦樓羅是泰國國徽上的天神, 毗濕奴的坐騎, 眾鳥之王, 代表著力量和勇氣, 有助權力, 增強財運, 消除障礙。大鵬金翅鳥, 又稱鷹神佩戴可增加領導力和說服力, 令下屬服從, 受人尊重。此外, 大鵬金翅鳥更具有強大的守護力量, 可以擋災避險, 驅逐惡靈, 隨身保平安。膜拜的善信都能在工作中增強自信, 有助權力和增加財運, 甚至能消除障礙。迦樓羅佛牌可以為佩戴者守護財富, 增加權勢, 避官非厄運, 適合身為管理階層的人士佩戴。誠心虔拜或持鷹皇的咒語, 可以令信眾達到化險為夷及名利雙收的功效。 』
只係得咁多介紹
我搵唔到更加多
如果你知咩廟同咩年份
可以提供
以上資料是否真實有待查證

評分

查看全部評分

回復 贊好 1 反對 0

BlackCatKer@FB 發表於 23-3-2014 05:38
我搵到既資料係
『澤度葛(派古曼粉澤度堪) - 注入了28個古曼的粉去製造. 而且是龍婆龍耐大師開光加持的. ...

{:6_327:}{:6_327:}
s010187 發表於 23-3-2014 02:25
我詳細小小講
由於當時泰國好難定義佢為 ...

果然冷知識:lol

我唔理你係用咩料製造,總之Unite就唔可以講碌葛。要講就去第到講,唔好再係度歪曲事實。
正就係正,陰就係陰,唔好係到導人!

評分

查看全部評分