新會員登記
搜索
樓主: tim1207

[討論] 有嘢想唔通,係我執著定真係要研究吓?

頭像被屏蔽
師兄呢個問題 我 早幾個月前都有諗過 但我又覺得 你係可以jump 到240  但 都有人有權下標 都有人可以over240 那你果240 已經gg
同埋 仲有1個 問題 就係收據有過數日 我見有師兄 都有講明 要截標日後 既收據先接納  如果助養定期供款果d 都是日日指定果個日子 跟本不易就
反之有個問題就更難防 就係1個人 在另1 個地方 都是 慈善拍賣 又在這慈善拍賣夾到同樣價bid 1張收據  拎2邊牌 仲難防 {:7_351:}
頭像被屏蔽

而你的問題 個人自定供款日期想幾時入就幾時入 金額又除心 呢d 就難防啦
但都是果句  你捐款為幫人 定為個牌而捐 人在做天在看道高一尺 魔高一仗 你要防 是可以但可能影響好多不必要麻煩

師兄,如果邊個貼有懷疑,可pm我,

其實如果有人咁做的話,都幾冇品!!!

但因果自然會同佢計數{:7_364:}
頭像被屏蔽
tomy927 發表於 17-3-2014 19:16

騙徒手法層出不窮
1, 阻止吾到呢個到底係佢真心想投定 係佢自己原本一向都要捐$ 又用返果張收據 黎標聖物
2, 在這論壇用完呢張收據在其他地方又用黎 標聖物  1據2用?
3,如果入返數比賣家 去捐又會比人話個賣家 用慈善名義做生意?
4,麻煩到d 版主? 但都會有人拎出黎講
仲有種種方法~~~~~
我覺得就是要自律 同埋 登post 師兄 講明 指定 機構 金額 咩日期先生效 但可能會麻煩到大家指定某d銀行先可以lor  不一定個個機構都有 咁多間銀行

其實無1個方法完全解決到上術問題 咩方法都可行  只係自己信不知因果
都有1個解決方法既.....  就係面交 之後 一起去bankin 機構 再原入數紙 比賣果位師兄 但.... 都可能有人 賣完聖物用返果張入數紙去其他地方 換取聖物
無1個完善解決方法只係自己 會吾會 咁做  好睇個人德行

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
仲有其他方法 開2個acc 1個bid 完 同時間又另1acc bid 另1個師兄野 pm 入數紙 就算post 圖 影既方法位置改一改 我相信大家都未必發現 應該無人會去check 其他ching 既入數紙 會吾會同自己果張1樣吧......
LEVIS 發表於 17-3-2014 18:57
師兄呢個問題 我 早幾個月前都有諗過 但我又覺得 你係可以jump 到240  但 都有人有權下標 都有人可以over24 ...

師兄言之有理,其實我都係想集思廣益,睇吓有冇辦法做好啲,雖然做善事唔應該咁多計較,但減低爭論都係好事嚟嘅
tomy927 發表於 17-3-2014 19:16

哈哈…師兄係鬼見愁,我諗無人敢嚟你面前做假嘅
頭像被屏蔽
tim1207 發表於 17-3-2014 19:53
師兄言之有理,其實我都係想集思廣益,睇吓有冇辦法做好啲,雖然做善事唔應該咁多計較,但減低爭論都係好 ...

日防夜防 家賊難防    所以 只要對得住自己就ok la
你捐$ 比乞兒 佢都可能好有$  計較吾到....  只係盡量防止咋
打個如果  如果有商家在此論壇 用比出面低既價錢買到d 牌 又再返返自己舖頭賣
咁又算是有問題嗎??
如果佢在捐款到 平價投到個聖物 拎返自己舖頭賣 又有問題嗎?
或者d 普通ching 慈善買完 再出去轉手 出去放  又有問題嗎?
可以好多方法搵著數  
LEVIS 發表於 17-3-2014 20:01
日防夜防 家賊難防    所以 只要對得住自己就ok la
你捐$ 比乞兒 佢都可能好有$  計較吾到....  ...

師兄提及嘅係得到牌後嘅運用方法,咁當然有大把可能,真係管唔到咁多。但求牌嘅行為就希望可以盡量控制吓

好似我睇過一個post, 係有個師兄去鋪頭請牌,剛巧鋪頭做善事,話只要捐錢入個箱就可以得到半價喺店請牌,當時個師兄話只放$1落個箱,之後就用半價請走個原價$1000嘅牌。 之後佢仲出post串呢間鋪頭戇居。 咁就係善心被利用