新會員登記
搜索
樓主: 大自然

客家土樓

頭像被屏蔽

好特別,去四天,三天都下雨
頭像被屏蔽
jimcy 發表於 17-3-2014 02:08
其實入面係咩嚟? 酒店?民宿?

民宿,仲要係好像香港的版間房般細小
但就冬暖夏涼,陽光好好用
頭像被屏蔽

yes
師兄,呢到好靚,我想去好耐,有啲問題想問吓

師兄你點去?係咪坐高鐵?
請問知唔知由廈門去遠唔遠?
你有無搬民宿?因為我知係有幾座土樓,都好似幾遠吓
多謝分享
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 17-3-2014 09:55
師兄,呢到好靚,我想去好耐,有啲問題想問吓

師兄你點去?係咪坐高鐵?

其實我都係跟圑去,因為如果自己去可能仲貴
不過要留意都幾多自費項目
不過如果自己去的話,就深圳北至夏門
尾二的站[漳浦]下車啦,但就要包車至去到
其實你坐高鐵,進入福建都見到好多土樓群
好多吾出名的都不用門票,而且無這麼商業化,仲好
下次我都想自由行多一次,費事比人當水魚
其實那裡真係好多土樓,包一部車一天
專去看土樓都好呀
其他時間去鼓浪嶼,夏門大學.......等等
大自然 發表於 17-3-2014 10:26
其實我都係跟圑去,因為如果自己去可能仲貴
不過要留意都幾多自費項目
不過如果自己去的話,就深圳北至夏門 ...

師兄原來跟團,咁方便好多
咁民宿環境好唔好?有無廁所?
喺咪住喺土樓入面?

我就係搞唔掂啲車程,所以遲遲未出發
本來plan過去5日,3日土樓,2日廈門鼓浪嶼,但坐車時間太多了
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 17-3-2014 10:52
師兄原來跟團,咁方便好多
咁民宿環境好唔好?有無廁所?
喺咪住喺土樓入面?

那些民宿其實只有當地的客家人才會習慣
這樣講啦,聽導遊介紹,每戶客家人在每一坐土樓,有些三層
有些四層,最底那層是什物層,以上的才是客房[住戶]
但眼見那些房間,只放得下一張床,一個柜,那麼多
廁所就只有地下有,如半夜要去方便,{:6_296:}{:6_296:}
就最原始方法,談灌,問你死未,哈哈

如果真係要自由行,就是住三星酒店或者更底價的酒店
然後包一日車去看土樓,鼓浪嶼,那些景點就只有
坐公車去了,但請放心,夏門的治安還是OK啦
而且真的比深圳,廣州,好得多
不只人民的質素,治安,都好
而且環境清潔,那麼講呢
就是自由行是OK
而且自由行可以細味這城市
還有一樣,一定要帶一部好少少的相機
大自然 發表於 17-3-2014 11:37
那些民宿其實只有當地的客家人才會習慣
這樣講啦,聽導遊介紹,每戶客家人在每一坐土樓,有些三層
有些四層, ...

係喎,我都聽過去廁所係要出去架,但去到土樓唔住吓有又好似差咁啲,住普通民宿都ok嘅,體驗吓嘛

聽講話由永定返廈門要幾個鐘車
頭像被屏蔽
danielchung 發表於 17-3-2014 12:09
係喎,我都聽過去廁所係要出去架,但去到土樓唔住吓有又好似差咁啲,住普通民宿都ok嘅,體驗吓嘛

聽講話 ...

吾一定要去永定呀,因為其實出名的景點都商業化,無化特色
而且要收門票,高鐵途中都有好多大群土樓群,又不用門票
而又保留地方特色,對不對,話吾定比點錢又可以試下住土樓