新會員登記
搜索
樓主: kimkim

勁灰..

其實要有方向,做人無方向,點都唔會有咩進步!{:6_298:}

我係小師妹,其實都可以同大家分享下。

工作上,上年從一啲小道消息知道自己有機會可以升職。
自問工作表現亦都唔差,甚至乎比起同 Team 的其他同事好。
咁滿心歡喜的等到今年 4 月,結果落空。好失望、好失望!不停地問點解?
成日都會覺得我付出咗點解得唔到我應得的回報?諗埋啲嘢好負面,係我人生中第一次感覺到我的想法已經係去到人地所講 "走火入魔" 的地步。完全錯哂!

我知!我知道唔係每一樣嘢都係只要你付出咗,人地就一定係老馮比你。
我想講:明白係一件事,接唔接受到又係另外一回事。

雖然我把口同身邊的人講我已經放低咗、算囉,其實我好清楚內心根本唔係咁樣諗。
因為之前的鬥心已經完全無哂,完全提唔起勁!愈做就愈係唔開心...

有嘗試出去搵工,不過 "熱粥唔得熱飯" 世事的就係咁樣。你愈係心急、就愈係搵唔到,可遇不可求。

低潮期,共勉之!
5洗灰
向好果邊諗
沒有起跌,就不是人生啦....幾年之後當你回頭一望,包保你覺得今日既不如意事情,會一笑置之{:6_337:}