新會員登記
搜索
查看: 1095|回復: 7

[討論] 佛牌要跟身先有效?

好奇一問,有時聽到師兄話牌唔一定要跟身,安放家中供奉都可以。但又聽到有啲師兄嘅經驗係牌無跟身時就唔順,但一帶返就好好,所以我先有唔明,請各師兄提點

小弟唔係話challenge各師兄,只係唔明想請教
效能因人而異!明白嗎?
我上午帶左一d牌,下午即同人吵架都試過!最後放上壇到算!
個人感覺唔一定要跟身,佛牌乃輔助并唔係個人保鑣
頭像被屏蔽
尼個題目好"個人"主觀 ~
身強力健 , 為人主動/ 謙卑 , 遇上逆境當係挑戰 ,
每刻堅持五戒十善 , "無牌"一樣有神靈護佑 .

不過又講回來 : 有d人意志力較強, 就算放牌在壇上 ,
因牌人合一 , 遇有危險只取一念一樣能化險 !
亦有好多人跟上述相反也有 , 所以好多師兄加句 : 因人而異 喇 !
心中有佛又何須跟身

評分

查看全部評分

{:6_337:}{:6_337:}
頭像被屏蔽
我睇過一個故事,有個人去搵龍婆,塊牌擺咗喺架車度,入到廟,見到龍婆俾龍婆鬧,話塊牌係俾你要嚟戴,保護你,而唔係保護架車,個人就即刻出去戴返塊牌了

我就鍾意儘量戴,感覺係要珍惜龍婆俾我嘅祝福,經常記住佛法僧,唔係下下要功效先戴牌嘛,係咪先?