新會員登記
搜索
查看: 1133|回復: 3

[轉] 香港人番大陸工作

第一日朝早一入地盤,對住成班人就大聲話:你們走(早),成班友愕然,好耐先明白佢想講乜,跟住介紹自己:我是來逮捕(遞補)李經理的,大家更驚愕,為左補救,佢又解釋話:我的普通話說起來不流淚(利),D人開始笑到收唔到聲。

開會篇
拎住疊圖紙,手忙腳亂,叫旁邊條友幫手:你幫我剪(展)開圖紙,旁邊條友好奇怪咁望住佢唔知點做好。
佢拿出參考工程圖片,又叫班繪圖員:你們謀反(模仿)一下。
開會到中午食飯時間,又向成班人宣佈:我們現在幽(休)會一下。

見客篇
同設計師開會仲攪笑,設計師問前任項目經理而家點呀,佢答話:李經理他永生(榮升)了。人地終於攪清楚佢講乜,佢又爆句:你錯(坐)啦,設計師一頭霧水,問番佢:我錯那裏?錯(坐)在阻(左)手邊。
佢又同監理話:你們一(二)號樓(爐)頂有好多漏(露)水,監理莫名其妙,一號樓都未封頂!
見工程總指揮時又恭維人地:你真是大盲(忙)人!

施工篇
走到工地,又叫大家:你們進牢(樓)吧
見到老總,佢又講:這一部份的腸(牆)我會找軍人(專人)負責去到水浸部份,佢唔想行,同大家講:我不行啦,大家又愕然,因為普通話中不行即係唔掂咁解,佢見大家望住佢,又解釋:是我的孩子(鞋子)不好!

瞭解員工篇
對兩女工講,妳們好像是舞女(母女)
又同員工講:香港人同大陸人一樣,大家都是閻王子孫(炎黃子孫)嘛
佢問未婚員工:什麼時候是你們的分(婚)期
佢又問已婚員工佢個外(愛)人也在北京嗎?幾耐同罪(團聚)一次
佢仲話自己家人都移民去左米(美)國
{:6_327:}
呢啲未係我在地盤所發生啲事{:6_319:}
thx