新會員登記
搜索
樓主: deviljoker

[求助] 各位平時用呢隻香裝香呢??

頭像被屏蔽
都話地主係最低,祖先中間,牌係最上
頭像被屏蔽
deviljoker 發表於 21-8-2011 12:22
都話地主係最低,祖先中間,牌係最上

我家都係~~~~~~~~~~~~
apple 發表於 21-8-2011 09:48
大家只係討論一下姐, 何必動氣呢?

心存孝道, 又何會介意上下之分, 孝應係生前盡本份, 而唔係死後作任何補 ...

"心存孝道, 又何會介意上下之分"
你唔介意上下姐. 但你難保你早先唔會介意。仲有, 放系其他野下面 姐系要早先俾人壓住 ,唔到佢唔介意...
所以D寺先會將D神放系高既位。
"孝應係生前盡本份, 而唔係死後作任何補償"
供奉早先唔系做補償 ,只因為你尊先先人 ,多謝佢地既作為同出現。
"佛牌都有佛/神"
依個系因為你信泰佛 但如果你早先唔信/抗拒既話 你咁做會對佢好不敬
你好應該尊重你既早先 唔應該你信就要佢俾人壓囉...
VVWV 發表於 21-8-2011 14:30
你唔介意上下姐. 但你難保你早先唔會介意。仲有, 放系其他野下面 姐系要 ...

師兄,擺壇一定要分高低,佛牌係神佛,當然要高過祖先,有何不敬?祖先過身後,也是靈,如佛牌放得底過祖仙,祖先一定不敢到位,位置高或低只是果位高低問題,並不存左什麼不敬問題

評分

查看全部評分

VVWV 發表於 21-8-2011 14:30
你唔介意上下姐. 但你難保你早先唔會介意。仲有, 放系其他野下面 姐系要 ...

其實你屋企應該係信道教或者佛教, 對嗎? 與其係度爭議佛牌, 不如你可以詢問一下道教/佛教人士意見, 在此只係個人睇法希望幫到你, 但估唔到好心無好報, 唉~~ 無辦法啦, 我都唔係主修佛學...真係幫唔到你....

擺壇我都分享一下先, 我屋企人就係道教, 供觀音/關二哥, 我爸亦有帶佛牌, 我當然亦都有啦, 最上放關二哥/觀音, 中間放祖先, 下放地主, 當然我地ge 佛牌都係放最高處啦...因為神/佛....
vespawai 發表於 21-8-2011 15:03
師兄,擺壇一定要分高低,佛牌係神佛,當然要高過祖先,有何不敬?祖先過身後,也是靈,如佛牌放得底過祖 ...

分開放咪咩事都無
apple 發表於 21-8-2011 16:13
其實你屋企應該係信道教或者佛教, 對嗎? 與其係度爭議佛牌, 不如你可以詢問一下道教/佛教人士意見, 在此只 ...

我屋企個個信既教唔同. /道教戴佛牌?
VVWV 發表於 21-8-2011 16:26
我屋企個個信既教唔同. /道教戴佛牌?

係呀, 我爸仲要學道教ge 法門, 佢依家都帶住件佛牌, 我又唔覺得佢有咩影響, 只要心有佛, 各界神仙/佛都唔會介意ge, 只係個人意見... 希望幫到你啦...
VVWV 發表於 21-8-2011 16:24
分開放咪咩事都無

如果你屋企有地方容許你咁樣, 當然無問題啦...但最好就查清楚, 分開放都有高低之分, 以免祖先又好, 佛牌又好, 到唔到位就唔好啦~~