新會員登記
搜索
查看: 7700|回復: 27

[小知識] 帶佛牌係咪唔可以食肉

1,帶牌,有咩野肉係可以食得呢
2,點樣食先唔算犯戒
3,平時食左肉又使唔使纖悔呢

唔該.....小弟仲煩惱緊le個問題{:6_321:}

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
你帶佛牌,唔係皈依受五戒,其實唔洗戒肉的,但如果拜觀音,
最好戒牛
牛肉同龜靈膏就好多話唔好食......le兩樣都可以
我想知雞肉ar,豬肉ar,魚生個的又得唔得le
第一就算受五戒都可以食肉,因為只是“戒殺生”無話要持素。
五戒:戒殺、不偷盜(不拿取非自己的任何東西)、不邪淫(夫妻是正常人倫)、不妄語、不飲酒
不過佛陀時期係有10種肉告戒修行者不要食用,主要係食左會有該動物氣味引至不必要影響,有礙修行,不過係向那些修行比丘講,你又唔係…
持素係好,係大功德!係中國大乘提唱的,不過朋友若果係要修,不如先修心喇,先不要嚇壞自己,修習佛法唔係單唔食乜唔食物就會成功。
若果感到食肉煩惱,簡單d念經迴向喇,再唔係咪上寺搵師父教路,放鬆d 學佛係解決問題,有問題即係你有反省,你會進步,祝朋友順利減少麻煩。
帶牌食肉冇問題,猫猫講得對ga!
佛陀時期係有10種肉告戒修行者不要食用
知唔知有邊10種...

正  
頭像被屏蔽
特工小高 發表於 18-8-2011 15:46
帶牌食肉冇問題,猫猫講得對ga!

Thx小高兄~~~~~~~
頭像被屏蔽

Thx多界天兄~~~~~~~
多謝各位....{:6_310:}