新會員登記
搜索

一日一情句,傷心人上

兩情長久豈在朝暮時
               情是朝暮長久豈又在
多界天 發表於 17-9-2011 23:17
兩情長久豈在朝暮時
               情是朝暮長久豈又在

{:6_327:} 好詩!! 不過我唔明~ {:6_318:}
FaFa 發表於 18-9-2011 02:56
好詩!! 不過我唔明~

兩情長久豈在朝暮時
                 (若果兩情是長久的話,豈會相識在朝暮?)

情是朝暮長久豈又在
                 (相對在朝暮相識時有情,又豈會長久呢?)

在下只用汝(妳)妹之句子重整,表達汝(妳)妹原本所想表達之意,
                 是人之常情故理呢!                 

多界天 發表於 18-9-2011 03:27
兩情長久豈在朝暮時
                 (若果兩情是長久的話,豈會相識在朝暮 ...

明白喇~ 我中文唔係咁好重整唔到句子~
多謝你詳述哦~

評分

查看全部評分

FaFa 發表於 18-9-2011 03:34
明白喇~ 我中文唔係咁好重整唔到句子~
多謝你詳述哦~

妹在年月芳心自有情

下句請眾壇友接 ......
多界天 發表於 18-9-2011 03:43
妹在年月芳心自有情

下句請眾壇友接 ......

年月有情自在妹芳心~
HEHE~ 唔識都試下接~ {:6_318:}
FaFa 發表於 18-9-2011 03:48
年月有情自在妹芳心~
HEHE~ 唔識都試下接~

妹在年月芳心自有情
          (小妹在此年月芳心開始有情意)
        兄自時日挺胸表心跡
          (兄台自此時日挺起胸膛表達心跡)

layout.jpg 111379_photo.jpg