新會員登記
搜索
樓主: LEVIS

[求教] 大家去佛牌店請牌會點分真假?

哈哈我無HARDSELL呀大人
因為我9成牌都在UNITE請嘛
evergreenjam 發表於 27-11-2013 23:13
哈哈我無HARDSELL呀大人
因為我9成牌都在UNITE請嘛

靠經驗,睇下個牌既質地同年份是否相符,不過好難話你知係點睇,另外就係睇個模,每樣野都有跡可尋,唔好盲目好相信一啲坊間傳聞信譽好的牌商,唔係話佢賣假牌比你,只是有時可能佢都有機會睇漏眼,始終自己都係要望一望,研究下。
嗯!!找信譽好的佛牌店很重要!!!我都會去網路上爬文~~爬超多文章@@....然後慎選佛牌商就對了.....XD
hook282000 發表於 27-11-2013 23:32
靠經驗,睇下個牌既質地同年份是否相符,不過好難話你知係點睇,另外就係睇個模,每樣野都有跡可尋,唔好盲目好 ...

師兄, 請教下
甘係唔係睇廟出的圖鑒會比較資料可信呢?
畢竟太多各式各樣的佛牌
evergreenjam 發表於 28-11-2013 00:01
師兄, 請教下
畢竟太多各式各樣的佛牌 ...

是可以的 但你真的會帶圖鑑到牌店對模嗎?
頭像被屏蔽
亞特蘭提斯 發表於 28-11-2013 09:25

我琴晚 開住電話 我對你 之前post 的 2554 9僧祟笛 見好多地方都岩  見到都是 對的 但 回到家用電話影相再放大對先發覺有d 字樣有分別=.= 出去請牌  要帶埋放大鏡 {:7_345:}
亞特蘭提斯 發表於 28-11-2013 09:25

嗯........又甘係...
頭像被屏蔽

我琴晚 開住個電話  睇 相對check 左 30分鐘  最後返到屋企 將個牌影左放大先發現 有出入=.=
evergreenjam 發表於 28-11-2013 00:01
師兄, 請教下
畢竟太多各式各樣的佛牌 ...

呢個都係一個方法