新會員登記
搜索
查看: 2423|回復: 11

[分享] 曼谷金佛寺禮佛請牌遊記

本文章最後由 lwh2011 於 1-10-2013 18:17 編輯

前一排到曼谷各大佛寺漫遊禮佛, 當中少不了就是恭請佛牌. 其中一間就是著名的金佛寺了. 不少版友曾話過, 跟導遊在金佛寺請牌時被人劏了不少, 一個小小的佛牌, 卻要5-6千人仔, 番來後卻被人話是假牌, 何其淒慘. 可是小弟這次在金佛寺請牌,卻感到相當愉快.

小弟請牌的地方屬寺方正式請牌處, 位於地下佛殿之內, 與大佛同處一殿. 請牌處的工作人員, 沒有帶金鏈食著煙同你說話,她們不懂廣東話, 只能說簡單的英語. 請牌處也設有捐款箱, 供善信就著興建學校/醫院等作捐款功德. 僧人師傅在堂前坐著, 替善信加持祝福. 當日殿內的人不多, 也沒有導遊的叫囂嘈吵, 環境相當寧靜平和. 小弟在殿內恭請了大約6-7尊佛牌和聖水, 恭金也不過是1000多銖泰幣, 當然有額外作一些捐款功德 ,  工作人員還送我多條白色平安繩和金佛畫像. 後來請僧人師傅在聖物及自己頭上灑水祝福, 感覺相當祥和殊勝.

小弟作此分享, 其實只是想說無論禮佛抑或請牌, 金佛寺是非常值得去的地方, 而且鄰近MRT, 交通非常方便. 大家不要被寺廟範圍內那些無良外判金鋪所影晌, 而錯過了這所殊勝的寺院.

p.s : 小弟當日也有去那間外判金鋪處參觀, 那裡的佛牌, 件件至少5,6, 個店主見我係香港人, 嘗試落咀頭用廣東話去sell, 當我問其中一尊牌的年份時, 佢又講來講去講唔出, 只係話古董野. 佢可能見我好似唔多似阿毛, 就拎轉頭唔理我了…….當笑料一則算了.  

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
{:7_359:}{:7_359:}
想當年小弟都比導遊帶往金佛寺請左面8000銖的必打{:6_303:}
師兄你就好啦, 咁岩俾你遇到有興建學校/醫院等既捐款活動
我上兩個月去咩都無 {:6_310:}
天上人間 發表於 1-10-2013 21:24
師兄你就好啦, 咁岩俾你遇到有興建學校/醫院等既捐款活動
我上兩個月去咩都無  ...

咁我再之前去都有wor, ha ha ha
頭像被屏蔽
{:6_327:}{:6_327:}
lwh2011 發表於 1-10-2013 22:30
咁我再之前去都有wor, ha ha ha

咁係唔係我太早到呢..
我早上九點就到咗